Κύκλοι της αγοράς εκτιμού ότι το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να το υποστεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που βασίζεται κυρίως στην παραγωγή γενοσήμων. Την ίδια στιγμή επεκτείνεται ο υφιστάμενος τρόπος τιμολόγησης των μη προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων και των γενοσήμων που κυκλοφόρησαν μετά το 2012 (50% και 32,5% της τιμής πατέντας αντίστοιχα) και στα παλαιότερα φάρμακα, με στόχο τη μείωση των τιμών.
«Με την αύξηση του όγκου της χρήσης των γενοσήμων εξοικονομούνται πόροι οι οποίοι κατευθύνονται προς την παραγωγή νέων φαρμάκων. Η πολιτεία, η οποία όμως δεν έχει πείσει κανέναν για την αξιοπιστία της, επιβάλλει προκαταβολικά μείωση της τιμής υποσχόμενη την αύξηση της χρήσης άρα και της παραγωγής φαρμάκων. Με βεβαιόητα βλέπουμε τη μείωση της τιμής, για την διεύρυνση της χρήσης των γενοσήμων διατηρούμε κάποια αμφιβολία» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, μεταφέροντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στη φαρμακοβιομηχανία που εκτιμά ότι πολλά παλιά φθηνά φάρμακα θα αποσυρθούν σταδιακά από την αγορά.
Σημειώνεται ότι σήμερα, για τα γενόσημα που κυκλοφόρησαν και τα off patent φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους πριν από το 2012 έχουν γίνει απλώς οριζόντιες μειώσεις. Παράλληλα προβλέπεται επέκταση του μέτρου του claw back (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ) σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακοβιομηχανίες.
Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία
Επιστροφή στο καθεστώς συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία προβλέπονται στο νέο μνημόνιο για τον τομέα της υγείας. Παράλληλα δεν προβλέπεται η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, ούτε όμως και η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία η οποία, παρά το όσα δήλωνε προχθές ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής, δεν τέθηκε καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Στο κείμενο του μνημονίου αναφέρεται ότι «οι αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, περιορίζοντας την δημόσια δαπάνη, ρυθμίζοντας τις τιμές των φαρμάκων, βελτιώνοντας τη διοίκηση των νοσκομείων, αυξάνοντας την κεντρική προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού των νοσοκομείων, ελέγχοντας τη συνταγογράφηση, εκσυγχρονίζοντας το πληροφοριακό σύστημα».
Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Υγείας είχε δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να γράφουν στις ηλεκτρονικές συνταγές και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, που αυτοί προτείνουν όταν πρόκειται για γενόσημα ή για φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, η κυβέρνηση καλείται να επαναφέρει την κατάσταση στο προηγούμενο καθεστώς. Συγκεκριμένα οι γιατροί θα συνταγογραφούν μόνο με βάση την δραστική ουσία. «Θεωρούμε ότι είναι αντιεπιστιμονικό, είμαστε η μόνη χώρα στην οποία εφαρμόζεται και θα έπρεπε ο θεράπων ιατρός να μπορεί να επιλέγει το φάρμακο που θεωρεί καταλληλότερο για τον ασθενή ειδικά για χρόνιες παθήσεις» δήλωσε στην ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr