Φιλοσοφία που ώθησε τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών να επισκεφτούν πριν από μερικές ημέρες τα κράτη αυτά και να συναντηθούν με διάφορους παράγοντες των αγορών αυτών, ενώ στις συναντήσεις τους συμμετείχαν και αρμόδιοι των των εκεί Ελληνικών Προξενείων.
Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες στις επαφές που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι των τριών προαναφερθέντων κρατών στο άκουσμα της ονομασίας Ελλάδας διατύπωσαν τρεις ανησυχίες. Οι οποίες είναι:
- Άγνοια για το επίπεδο της ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα και κατ'επέκταση των επιστημόνων.
- Ανησυχία για το μεταναστευτικό πρόβλημα που υπάρχει στην χώρα το οποίο παίζει στις πρώτες θέσεις των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων
- Το πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των λίγων αεροπορικών πτήσεων από τα κράτη αυτά προς την Ελλάδα (και το ανάποδο).
Μέχρι στιγμής οι κάτοικοι των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Καζακστάν που επιλέγουν να κάνουν ιατρικό τουρισμό, μας αναφέρει μέλος της ΠΕΙΚ επισκέπτονται τη Ν. Κορέα, τη Κίνα και την Τουρκία (παρά το ότι στη τελευταία έχουν αυξηθεί οι τιμές στην υγεία κατά 30%), ενώ αυτοί που έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα επιλέγουν τη Γερμανία και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της ΠΕΙΚ είναι το αμέσως προσεχές διάστημα να επισκεφτεί για το θέμα του Ιατρικού τουρισμού και κράτη της Βόρειας Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη την μακρά λίστα αναμονής που υπάρχει σε αυτές τις χώρες φθάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και τους 10 μήνες.
Οπως μας ανέφερε στα κράτη αυτά, εξαιτίας της μεγάλης λίστας αναμονής αλλά και του πολύ μεγάλου κόστους που έχουν τα χειρουργεία οι εκεί Δημόσιοι Φορείς Υγείας καλύπτουν το 100% του κόστους των ταξιδιών που γίνονται για ιατρικούς λόγους. Καθώς έχουν διαπιστώσει ότι το κόστος σε ένα αναπτυσσόμενο κράτος είναι κατά 50% φθηνότερο απ'ότι να γίνει το χειρουργείο σε μία ανεπτυγμένη χώρα του Βορρά.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr