“Πήγαμε στο υπουργείο για να φτιάξουμε τις σχέσεις μας στο ιδιωτικό και το δημόσιο τμήμα της υγείας. Είχαν διαταραχθεί. Το Ιδιωτικό και δημόσιο τμήμα θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Δυστυχώς δεν υπάρχει στρατηγική για την υγεία” κατέληξε. Ο αναπληρωτής υπουργός απεφάνθη: “το σύστημα δεν είναι ομοιογενές. Έχουμε μεγάλο ιδιωτικό τομέα και ένα μεγάλο δημόσιο τομέα”.
“Κάνουμε τον ΕΟΠΥΥ 30 χρόνια μετά. Μέσα στη βαθιά κρίση.
Κάναμε 7 περιφερειακά νοσοκομεία. Κάναμε νοσοκομεία που ίσως δε χρειαζόταν.
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δινόταν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και τα κέντρα υγείας. Ποτέ όμως δεν αξιολογήθηκε. Σήμερα η χρηματοδότηση είναι χαμηλή. Αλλά κι εδώ δεν υπάρχει στρατηγική. Ενδεικτικά έχουμε 7 ειδών νοσοκομεία. Έγιναν μεταρρυθμίσεις στην υγεία από το 2005 έως το 2010 έγιναν μεγάλες αλλαγές. Φέραμε αναστάτωση ακόμα και στη φαρμακευτική τους υποστήριξη. Τα όσα κάνουμε για την ενίσχυση του προσωπικού είναι μπαλώματα. Πρέπει να πάμε σε νέα στρατηγική.
Σε όλο το φάσμα να πάμε σε ίδιες εργασιακές σχέσεις. Η Αθήνα έχει αντοχές. Η περιφέρεια δεν έχει. Πρέπει να αλλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στην περιφέρεια”.
Ακραία η πολιτική στο φάρμακο
Για τον τομέα φαρμάκου, σημείωσε ότι πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Καταλήγοντας ανέφερε ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στην υγεία το διάστημα 2005- 2010 και πως θα πρέπει να βρούμε ένα νέο μοντέλο στρατηγικής, ιδιαίτερα σε εργασιακό επίπεδο, καθώς οι γιατροί στην περιφέρεια υποφέρουν και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στην επαρχία, σημείωσε με νόημα.
Από την πλευρά του ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ κ. Σταύρος Πεντέας, χαρακτήρισε την εποχή που βιώνουμε από τις δυσκολότερες περιόδους και κάλεσε τις Επιστημονικές Εταιρείες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο. Πρότεινε για το ιατρικό σώμα, αμοιβή κατ' αποτέλεσμα και όχι κατά πράξη, ενώ όπως και ο κ. Γρηγοράκος, έτσι και ο κ. Πεντέας, αναφέρθηκε στην δυναμική του ιδιωτικού τομέα και των Συμπράξεων μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Αξιολόγηση εξπρές για τους πρώην γιατρούς ΙΚΑ νυν ΕΣΥ
Ο υπεύθυνος τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο 13ο συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη, σημειώνοντας ότι οι μνημονιακές πολιτικές και η συνεχιζόμενη ύφεση, πρόσθεσαν τεράστια αύξηση των ανασφάλιστων (κατά 30%) και φτώχια.
Σύμφωνα με εγχώριες και διεθνείς μελέτες τα αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών, όπως τόνισε ο κ. Μπασκόζος είναι:
- Στο επίπεδο της υγείας:
Αύξηση των μεταδοτικών και μολυσματικών ασθενειών, αύξηση των ψυχιατρικών και ψυχολογικών επιπτώσεων και της θνησιμότητας εξ' αιτίας των τελευταίων (αυτοκτονίες), δραματική μείωση της αυτό-εκτιμώμενης υγείας του ελληνικού πληθυσμού (Σχετιζόμενη Υγεία με την Ποιότητα της Ζωής) και τέλος πιθανή αύξηση της νοσηρότητας τα επόμενα χρόνια ανθρώπων που δεν κάνουν χρήση πρωτοβάθμιων-προληπτικών υπηρεσιών επειδή είναι ανασφάλιστοι. -
Στο επίπεδο των υπηρεσιών υγείας:
Περιορισμό στην χρήση υπηρεσιών (αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα), μείωση διαθεσιμότητας δημόσιων υπηρεσιών λόγω υποχρηματοδότησης, απουσία ασφαλιστικής κάλυψης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ελλιπής παρακολούθηση χρόνιων ασθενών με αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα, τα οποία οδηγούν είτε στην μεγαλύτερη χρήση νοσοκομειακών υπηρεσιών (π.χ. διαβητικοί ασθενείς) είτε ακόμη στο αναπόφευκτο.
Ο πραγματικός της στόχος δεν είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά η οριστική κατεδάφιση της δημόσιας περίθαλψης και η δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και για την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπηρεσιών υγείας, σημείωσε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ότι «η καταστροφή της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων υγείας αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής».
Αναφέρθηκε ακόμη, στην πλήρη αποδιοργάνωση της ΠΦΥ και στην τεράστια δυσχέρεια των πολιτών να προσεγγίσουν δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και άρα υποχρεώνονται συνεχώς να πληρώνουν από την τσέπη τους. Στο θέμα του φαρμάκου, όπως είπε, κατέπεσε παταγωδώς η επικοινωνιακή επιχείρηση φτηνού φαρμάκου και έχουμε μία αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Επίσης, στην αντιμετώπιση του θέματος των ανασφάλιστων ανθρώπων, παρά το ότι υπήρξαν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που αναγνώριζαν το πρόβλημα και έθεταν ένα πλαίσιο, δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
«Εμείς θεωρούμε ότι ο χώρος της υγείας είναι ένα πεδίο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών, επιδημιολογικά τεκμηριωμένων και βεβαίως ελεγχόμενου κόστους. Είναι ένα πεδίο αλληλεγγύης και άρσης ανισοτήτων, διασφάλισης ισοτιμίας» είπε και συμπλήρωσε:
«Αυτό που θέλουμε δεν είναι ένα κράτος-ρυθμιστή της αγοράς. Θέλουμε ένα κράτος εγγυητή της ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στο θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό της υγείας, κατέληξε ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας, ότι το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για τους αδύναμους συνανθρώπους μας είναι η ελάχιστη προϋπόθεση που δεν συναρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr