Μάλιστα προειδοποίησε ότι εάν η απόφαση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι η επίσχεση και αυτή είναι η οριστική τους θέση, ο ΕΟΠΥΥ θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, που "θα πρέπει πια ο κάθε πάροχος να δηλώσει αν συμφωνεί με τις νέες συμβάσεις που ετοιμάζεται να προτείνει ο Οργανισμός ή αλλιώς θεωρούμε ότι έχουν καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση, αφού πλέον έχουν παύσει να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας, αποκλείονται από τη διαδικασία των νέων συμβάσεων".
"Όσοι επιλέξουν την οδό της καταγγελίας της συμβάσεως δια της επισχέσεως, θέλω να τους παρακαλέσω να αφαιρέσουν άμεσα τις πινακίδες που δηλώνουν ότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για να μη δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας" ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε καλό κλίμα η συνάντηση
Σημειώνεται ότι παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση οι δύο πλευρές δε μετακινήθηκαν και πολύ από τις θέσεις τους. Η βασική διαφωνία του ΠΙΣ και των παρόχων εστιάζεται στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης οι πάροχοι υποστήριξαν ότι είναι λάθος να υπάρχει πλαφόν εξετάσεων ανά επιχείρηση.
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας σε συγκέντρωση εργαστηριακών γιατρών και παρόχων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιστρέψουν το μεσημέρι της Τετάρτης, με σαφείς θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο.
Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ανέφερε ότι οι πάροχοι θεωρούν ως κυρίαρχο ζήτημα την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, θεωρώντας ότι το κονδύλιο των 328 εκατομμυρίων ευρώ υπολείπεται από το κονδύλιο που χρειάζεται για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα συγκληθεί Πανελλήνια Επιτροπή για να έχει τις τελικές αποφάσεις μέσα και από τις προτάσεις του Υπουργείου ώστε την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι μαζί με όλους τους παρόχους "να δώσουμε τις τελικές μας αποφάσεις στον κ. Υπουργό".
Το "τελεσίγραφο" του υπουργού αναμένεται να μεταφέρει ως νέα εξέλιξη ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, Γιώργος Βουγιούκας, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα πράξουν.
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας σε συγκέντρωση εργαστηριακών γιατρών και παρόχων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιστρέψουν την Τετάρτη με σαφείς θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο.
Υπ. Υγείας: Συγκρότηση Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών του ΕΟΠΥΥ
Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του αρμόδιου Υφυπουργού Υγείας, κ. Αντώνη Μπέζα, συγκροτούνται 119 Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για την παραπομπή σε αυτές θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης, ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα συγκροτούνται ογδόντα πέντε (85) Πρωτοβάθμιες και τριάντα τέσσερις (34) Δευτεροβάθμιες. Ειδικότερα:
- Στην 1η Υ.ΠΕ. (Αττικής) συγκροτούνται 14 Επιτροπές, 8 Πρωτοβάθμιες και 6 Δευτεροβάθμιες.
- Στην 2η Υ.ΠΕ. (Πειραιώς και Αιγαίου) συγκροτούνται 35 Επιτροπές, 30 Πρωτοβάθμιες και 5 Δευτεροβάθμιες.
- Στην 3η Υ.ΠΕ. (Μακεδονίας) συγκροτούνται 19 Επιτροπές, 11 Πρωτοβάθμιες και 8 Δευτεροβάθμιες.
- Στην 4η Υ.ΠΕ. (Μακεδονίας και Θράκης) συγκροτούνται 11 Επιτροπές, 10 Πρωτοβάθμιες και 1 Δευτεροβάθμια.
- Στην 5η Υ.ΠΕ. (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) συγκροτούνται 20 Επιτροπές (10 Πρωτοβάθμιες και 10 Δευτεροβάθμιες).
- Στην 6η Υ.ΠΕ. (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) συγκροτούνται 15 Επιτροπές, 12 Πρωτοβάθμιες και 3 Δευτεροβάθμιες. Στην 7η Υ.ΠΕ. (Κρήτης) συγκροτούνται 5 Επιτροπές (4 Πρωτοβάθμιες και 1 Δευτεροβάθμια).
Οι αρμοδιότητες των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών είναι η εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων (αναρρωτικές άδειες, προαιρετική ασφάλιση κλπ) όπως προβλέπεται από τους επιμέρους κανονισμούς των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των οποίων ο Κλάδος Υγείας εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ με την υποχρέωση αυτών να κοινοποιήσουν τους κανονισμούς τους στις Υ.ΠΕ. Επίσης αρμοδιότητα Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών αποτελεί η εξέταση αιτημάτων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση υπηρεσιών Υγείας όπως προβλέπεται από τον ΕΚΠΥ του Οργανισμού.
Οι αρμοδιότητες των Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών είναι η εξέταση των ενστάσεων κατά των αποφάσεων των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών: α) των ασφαλισμένων, β) των Διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ και γ) των υπηρεσιών που είχαν και έχουν την αρμοδιότητα από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επισημαίνεται ότι, οι εκκρεμείς υποθέσεις των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Επιτροπών, που είχαν συσταθεί για την προηγούμενη μεταβατική περίοδο μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα διαβιβαστούν στις κατά τόπους αρμόδιες Επιτροπές που συγκροτούνται με την παρούσα απόφαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr