Με αυτό τον τρόπο απάντησε στις αντιδράσεις που προκαλεί η επιβολή του εισιτηρίου στους ασφαλισμένους οι οποίοι θα προσέρχονται για επίσκεψη στα πολυιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΕΔΥ), τα οποία αντικαθιστούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Παπανδρέου και εξήγησε πως το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί η συνένωση των πολυιατρείων.
Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το 5ευρο δεν επηρεάζει τη συνταγογράφηση, καθώς οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές δωρεάν, είτε στους 2,.500 συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, είτε στους 2.500 οικογενειακούς ιατρούς. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τα πολυιατρεία να αναλάβουν την συνταγογράφηση.
Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ
"Είναι θετικό το ότι μετά την ανακοίνωση μας, ο Υπουργός Υγείας απεδέχθη (όπως είχαμε προτείνει) ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο πολίτης για την συνταγογράφησή του, ούτε και να επιβαρύνεται κατά την μεταβατική περίοδο λειτουργίας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν θα έχουν φθάσει στο πλήρες και επιθυμητό επίπεδο", επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.
"Υπενθυμίζουμε πάντως στον Υπουργό", συνεχίζει η ανακοίνωση, "ότι ο ισχύων νόμος δεν αναφέρεται στη συνταγογράφηση και καλύπτει τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα οργανωμένα Κ.Υ. του ΕΣΥ, όπου παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Καλό θα είναι επομένως στο μέλλον να υπάρχει, όχι μόνο στο Υπουργείο Υγείας αλλά και σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, περισσότερη επεξεργασία των εξαγγελιών, συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους και λιγότερη βιασύνη στα ΜΜΕ", υπογραμμίζει η Χαριλάου Τρικούπη.
Οι αντιδράσεις του Ιατρικού κόσμου
Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις για επιβολή 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου στα νέα πολυιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την οργή και αγανάκτησή του «για το χαράτσι των 5 ευρώ», και καλεί τον Πρωθυπουργό «να λάβει θέση» και να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα, για την ανάκληση τέτοιου είδους πρακτικών που συνιστούν πολιτικές ευτελισμού, έλλειψης ηθικής και ανεντιμότητας».
Ο ΠΙΣ κατηγορεί τον υπουργό Υγείας «για πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος, θέτοντας κιʼ άλλα εμπόδια με το νέο μέτρο στην πρόσβαση των ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», «υπακούοντας», όπως αναφέρει στους «Τροϊκανούς εντολοδόχους με μόνο στόχο την ικανοποίηση των αριθμών εν όψει και των εξετάσεών του την Τρίτη», καθώς όπως έχει ανακοινωθεί ο υπουργός θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους
της τρόικα . Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του να εμποδίσουν «τις ανθρωποκτόνες τακτικές, στην κατεύθυνση μίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσφορά σε όλους τους».
«Ανθρωποκτόνες», χαρακτηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο της Υγείας, «οι οποίες», όπως αναφέρει, «ασκούμενες μέσα από έναν ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισμό, έχουν οδηγήσει την υγεία του λαού μας σε αδιέξοδο». «Υγεία με λογιστικά κριτήρια, δεν είναι υγεία - είναι ολιγωρία που θα κοστίσει ολοένα και περισσότερες ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο ΙΣΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr