Οπως αναφέρεται στην επιστολή: η σχεδιαζόμενη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε άπορο μεσιτικό-μονοπωλιακό αγοραστή υπηρεσιών παρουσιάζεται ως μέγιστη μεταρρύθμιση.
Και συνεχίζει: Με περικοπές του προϋπολογισμού της τάξεως του 20-30% για το 2014, ποια είναι τα εχέγγυα για τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και της βιωσιμότητας των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας; Ως επιτυχημένο μοντέλο εξόντωσης του μικρομεσαίου ιατρείου λειτουργεί το κακόβουλο σχέδιο της σταδιακής αύξησης των απαιτήσεων και του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας (κατηγοριοποίηση, προσχηματικά ποιοτικά κριτήρια, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, στάση πληρωμών τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, κλπ) με την ταυτόχρονη επιβολή μειοδοτικών διαγωνισμών και «κουρεμάτων».
Η απρόσωπη βιομηχανοποίηση της υγείας και η άνευ όρων παράδοσή της στο μεγάλο επιχειρηματικό συμφέρον της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αποτελεί την ιδανική λύση για την περιστολή των δαπανών υγείας στη χώρα μας όταν ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η από ετών εξαγγελία για συμψηφισμό οφειλών με το δημόσιο ;
Είναι σαφές, τονίζεται στην επιστολή ότι το λάθος επιχειρείται να διορθωθεί πάλι με αμφιλεγόμενες συνταγές βάσει σχεδίων ανθρώπων των οποίων την ικανότητα, εγκυρότητα και αυθεντία αμφισβητούμε ευθέως και επισημαίνουμε ότι βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση με τη γνωστή πολιτική παρέα που σχεδιάζει όλες τις αποτυχημένες επί δεκαετίας πολιτικές στο χώρο της υγείας.
Τα σχέδια διάλυσης της υποχρηματοδοτούμενης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της νοσοκομειακής περίθαλψης, που ψευδεπίγραφα ονομάζεται μεταρρύθμιση, ουσιαστικά θα δημιουργήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση χάους μέσω των ανατρεπτικών αλλαγών των εργασιακών σχέσεων ιατρών χωρίς αντίστοιχη περίοδο προσαρμογής, φιλοδοξώντας να διορθώσουν αίφνης, παθογένειες δεκαετιών.
Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που βιώνουν καθημερινά τη γραφειοκρατία, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Εργάζονται δε με εξαντλητικά ωράρια και αντίξοες συνθήκες με επισφαλή προγράμματα εφημεριών, για τις οποίες υπάρχουν ατέλειωτες καθυστερήσεις και περικοπές πληρωμών, καθιστώντας την προσωπική τους οικονομική επιβίωση ανέφικτη.
Ο αριθμός των εισαγομένων στις ιατρικές σχολές αυξάνεται αντί να μειώνεται δημιουργώντας νέους ανέργους επιστήμονες, η μεταπτυχιακή εκπαίδευση παραμένει απρογραμμάτιστη και υποβαθμισμένη και χιλιάδες νέοι γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αποδυναμώνοντας την ανανέωση και την αναζωογόνηση του δημόσιου συστήματος υγείας, από το οποίο έχουν αποκλειστεί εδώ και χρόνια.
Και καταλήγει η επιστολή:Η κυβέρνηση φαίνεται ανέτοιμη και απρόθυμη να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα της υγείας στην παρούσα φάση όπως φαίνεται από τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται και τις αντικρουόμενες ρυθμίσεις που προωθούνται. Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι η αύξηση του γραφειοκρατικού κόστους της υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι πόροι για τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών μειώνονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr