Μια επιχειρησιακή ομάδα υγειονομικών οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Υγείας για να «αναλάβει» τις κρίσεις που έρχονται στον τομέα της υγείας, είτε πολιτικές, είτε αμιγώς ιατρικές, σχετικές με εισαγόμενες ασθένειες και προβλήματα δημόσιας υγείας.
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που είχε καταργηθεί, επαναδραστηριοποιείται για να καλύψει όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και να αντιμετωπίζει στο εξής τα προβλήματα που εμφανίζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, στο συνέδριο με θέμα τη διαχείριση κρίσεων στην υγεία, το ειδικό γραφείο στη Βόρεια Ελλάδα θα λειτουργήσει άμεσα, καθώς το επιβάλλουν «σοβαροί εθνικοί λόγοι αλλά και επιχειρησιακοί λόγοι», γι' αυτό έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες.
«Το κέντρο συντονισμού για τη Βόρεια Ελλάδα έχει το ρόλο να συντονίζει ζητήματα που αφορούν τις κλίνες νοσοκομείων, τη διαχείριση των κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, το προσωπικό, ώστε να αξιοποιείται όσο το δυνατόν καλύτερα, και το ΕΚΑΒ με το οποίο συνεργάζεται για τις διακομιδές. Παράλληλα, χειριζόμαστε θέματα δημόσιας υγείας όπως λύσσα, φυματίωση, πολυομυελίτιδα, επιδημίες και λοιμώδη νοσήματα γενικά, εμβολισμούς λαθρομεταναστών και πληθυσμών ρομά κ.λπ.», εξηγεί η Τζίνα Λεπτοκαρίδου, πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ίδια, η επιχειρησιακή ομάδα ανασυστάθηκε από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο στο εξής και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα λειτουργεί με τον παλιό τρόπο.
Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά ενισχύεται με προσωπικό και θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί, οι οποίοι θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.
Ετσι, θα μπορεί να παρεμβαίνει, όταν χρειάζεται, για να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr