Συγκεκριμένα, επιχειρείται να μπει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις και στις μη απαραίτητες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back), την επιβολή δηλαδή πλαφόν στις δαπάνες.
Παράλληλα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, αλλά και πολύ υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Ο καταμερισμός των εξόδων του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται πλέον ανά μήνα και θα τον αποφασίζει ο υπουργός Υγείας. Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή ώστε να ελέγχονται συστηματικά οι δαπάνες, να μην υπάρξει νέα τρύπα στον Οργανισμό, αλλά και για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η εύρυθμη λειτουργία του.
Στην περίπτωση που η δαπάνη ξεπεράσει το προβλεπόμενο πλαφόν, θα τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα claw back. Βάσει αυτού, κάθε εξάμηνο που ο ΕΟΠΥΥ θα πέφτει έξω, το έλλειμμα θα καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι ιδιωτικές κλινικές και οι φυσικοθεραπευτές.
Αν δεν επιστρέφουν το οφειλόμενο ποσό σε λογαριασμό που θα τους έχει υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός έχει το δικαίωμα να διακόπτει τη σύμβαση μέχρι την ημερομηνία της αποπληρωμής. Σε άλλη περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να συμψηφίσει το ποσό της επιστροφής με ποσά που οφείλει αυτός στους συμβεβλημένους ιδιωτικούς παρόχους. Το μέτρο αυτό προβλέπεται να ισχύσει μέχρι το 2015.
Όσον αφορά στα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί αναλαμβάνουν ρόλο αυστηρού οικονομικού συμβούλου, καθώς όχι απλώς θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχουν στη διάθεσή τους αποθέματα φαρμάκων και να χορηγούν στους ασφαλισμένους το σκεύασμα που έχει τη χαμηλότερη οικονομική συμμετοχή, αλλά θα είναι και υποχρεωμένοι να τους ενημερώνουν για εναλλακτική οικονομικότερη επιλογή.
Οι φαρμακοποιοί θα τιμωρούνται με αναστολή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και σε περίπτωση που προκύψουν «σοβαρές ενδείξεις οικονομικής ζημιάς του Ταμείου», όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr