Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όλα αυτά στο πλαίσιο του συνεδρίου “Pharma and Health Conference 2013”, όπου κ. Καρίμ Μιχαήλ επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία της συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία. «132.780 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα έμμεσες κι άμεσες δημιουργεί ο κλάδος της υγείας. Δε μιλάμε πολύ γι΄ αυτό» είπε και υπογράμμισε ότι σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με διαφορετική λογική οι πολιτικές υγείας, με έμφαση στην ποιότητα των θεραπειών, την εισαγωγή καινοτόμων φαρμακευτικών και νοσηλευτικών μεθόδων.
«Ασκείται μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας λόγω της κρίσης. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Πρέπει να δράσουμε συλλογικά. Σε συνθήκες λιτότητας οι προκλήσεις είναι πολλές. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στη λογική περικοπών κόστους. Να δούμε τη διασύνδεση της ποιότητας με την πολιτική που ακολουθούμε. Να δούμε την αξία της υγείας. Επίσης την σημασία της καινοτομίας» τόνισε
Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ελλάδα, με ισχυρό τον συγκεκριμένο κλάδο, μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου κάθε ένα ευρώ από τα επτά, που παράγονται προέρχεται από τομέα υγείας.
Έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία
Για να συμβεί αυτό επεσήμανε ότι πρέπει να αναδειχθεί η σημασία της υγείας στην ανάπτυξη. «Δημιουργεί συνθήκες για αύξηση της παραγωγικότητας» είπε κι απάντησε σε όσους προτάσσουν το δημοσιονομικό κριτήριο ως βασικό γνώμονα πολιτικής στον κλάδο, στέλνοντας μήνυμα στον νέο υπουργό. «Ελπίζουμε να δώσει έμφαση στην αξία, στην εξοικονόμηση αλλά μέσω αξιολόγησης. Να δούμε τι πραγματικά αξίζει. Να δούμε πως σταθμίζονται οι δαπάνες. Να δούμε τις προτεραιότητες. Κόστος και ποιότητα πρέπει να ισορροπούν. Ωστόσο πρέπει να δώσουμε σημασία στην αξία κι όχι στη στενή λογική του κόστους. Να ξεφύγουμε από τη μονοσήμαντη αυτή θεώρηση. Να δούμε θεραπείες που περιλαμβάνουν οικονομικές λύσεις, πχ ακόμα και ποιοτικά γενόσημα, εφόσον αποδεδειγμένα είναι σε όφελος πραγματικό του ασθενή» σημείωσε ο αντιπρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς, η οποία έχει στο ενεργητικό της 60 καινοτόμες ανακαλύψεις.
Επιπλέον τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η δαπάνη δε συνδέεται δομικά με τις ανάγκες του ασθενή με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλόγιστες σπατάλες. «Εκεί είναι το σημαντικό. Η στατιστική τεκμηρίωση στο χώρο μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η ουσία είναι να δούμε τις ανάγκες των ασθενών. Σωστό φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή. Έτσι απελευθερώνουμε πόρους» σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε την παραγωγικότητα ως κλειδί τόσο για τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε, επίσης, σταθερότητα στην ακολουθία των θεραπειών και καλύτερος συντονισμός των υποδομών και των υπηρεσιών. «Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά σε λίγο χρόνο. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Να φέρουμε πιο κοντά τις καινοτόμες θεραπείες σηεμίωσε κι έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης της χώρας: «Εμείς επενδύουμε. Οφείλουμε να το κάνουμε. Αν όχι εμείς οι εταιρίες τότε ποιος σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».
Ανοίγει ο διάλογος με το υπουργείο
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων- εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ενώ προανήγγειλε ότι θα είναι ανοιτκός στο διάλογο. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Να μπορείτε και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας και εμείς να υλοποιούμε τους στόχους μας» σημείωσε.
Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι «για να το πετύχουμε αυτό, επιθυμώ στις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει μια συνεργασία, ένας εκτενής διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκομένων με την Υγεία φορέων. Με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά. Όπου θα βάλουμε κάτω όλη την πολιτική την οποία ασκούμε, ένα ένα όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και όλες τις δράσεις που είναι να έρθουν, ώστε αφενός να δομηθεί σωστά η πολιτική μας και αφετέρου να ξέρετε τι ισχύει και τι θα ισχύσει, προκειμένου να οργανωθούμε όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». «Άλλωστε κοινός μας στόχος είναι η Ελλάδα να τα καταφέρει. Μας ενδιαφέρει να πετύχουμε. Μας ενδιαφέρει να πάμε μπροστά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.