Η Ινδία παραδέχτηκε ότι δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τον έλεγχο της ποιότητας των ανώνυμων γενόσημων που παράγονται στις φαρμακοβιομηχανίες της και κυκλοφορούν στις αγορές όλου του κόσμου.
Τι έχουν να πουν τώρα όσοι υπερθεμάτιζαν για την ποιότητα των ανώνυμων γενόσημων της Ινδίας, όπως είχε κάνει και στη χώρα μας ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, για να δικαιολογήσει την κατά πολλούς άκρως επικίνδυνη πολιτική της συνταγογράφησης δραστικής που επέβαλε η τρόικα;
Οι αποκαλύψεις για την επικινδυνότητα των ανώνυμων γενόσημων που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, ακόμα και για λογαριασμό γιγάντιων πολυεθνικών, έχουν πάρει διαστάσεις τσουνάμι το τελευταίο διάστημα.
Ο μεγάλος κρότος μπορεί να έγινε με αφορμή το πρόστιμο-μαμούθ που επέβαλε η αμερικανική δικαιοσύνη στην ινδική Ranbaxy για τα νοθευμένα γενόσημα, όμως, είχε προηγηθεί ο εντοπισμός θραυσμάτων γυαλιού σε χάπια, το αντικαταθλιπτικό που προκαλούσε τάσεις αυτοκτονίας και τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο για τις αμέτρητες παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα-δολοφόνοι στους ασθενείς.
Όπως φαίνεται, όμως, η υπόθεση της Ranbaxy είναι η κορυφή του παγόβουνου για τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες παράγονται οι τόνοι των επικίνδυνων γενόσημων στην Ινδία. Και αν συμβαίνουν όλα αυτά στην κατά πολλούς ναυαρχίδα των ινδικών γενόσημων, φανταστείτε τι επικρατεί στα διάσπαρτα εργοστάσια παραγωγής φτηνών, ανώνυμων φαρμάκων όλης της χώρας.
Επιτροπή του ινδικού κοινοβουλίου ανέλαβε να ερευνήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό της Ινδίας, τον Κεντρικό Οργανισμό Ελέγχου Ποιότητας Φαρμάκων (CDSCO), όπως ονομάζεται. Το πόρισμα προκαλεί σοκ, καθώς αναφέρει ρητά ότι ο CDSCO δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, για να γίνονται σωστά οι έλεγχοι.
Συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική επιτροπή αναφέρει ότι τα εργαστήρια του CDSCO σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις της Ινδίας δεν είναι «πλήρως εξοπλισμένα και χρειάζονται αναβάθμιση με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας για έλεγχο και ανάλυση περίπλοκων συνθέσεων, ώστε να εντοπίζονται ύποπτα και νοθευμένα φάρμακα».
Με απλά λόγια, η μεγαλύτερη παραγωγός ανώνυμων γενόσημων σε όλο τον κόσμο, με πεπαλαιωμένα τεχνολογικά μέσα έδινε όλα τα προηγούμενα χρόνια έγκριση σε σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να φτάνουν σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο.
Είναι σαφές ότι προκύπτει θέμα διασφάλισης εθνικών συμφερόντων και στη χώρα μας, στον πλέον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, από τη στιγμή που το σύστημα συνταγογράφησης δραστικής αφήνει διάπλατη την πόρτα στα ανώνυμα ινδικά γενόσημα, να αλώσουν το εθνικό σύστημα υγείας. Η εξοικονόμηση πόρων δεν αποτελεί άλλοθι, πολλώ δε μάλλον, όταν φαίνεται να προκύπτει απειλή για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr