Οι εξελίξεις στον Οργανισμό είναι ραγδαίες αφού μετά την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δεύτερος κατά σειρά από τη σύστασή του Ταμείου και τη θέση του πήρε ο Δημήτρης Κοντός, πρώην διοικητής του ΟΓΑ.
Μιλώντας στο "R" ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης τονίζει: "Έχει περάσει πια αρκετός καιρός από τότε που ιδρύθηκε ο ΕΟΠΥΥ μέσα σε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση με πολύ βιαστικό και βίαιο τρόπο που επέβαλλε να αλλάξουμε τρόπους συμπεριφοράς και συνήθειες σε πολύ λίγο καιρό πράγματα τα οποία για τη χώρα μας ήταν πρωτόγνωρα. Είναι γεγονός ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι εύκολο να γίνουν στην Ελλάδα τέτοιες μεταρρυθμίσεις.Πρέπει να τονίσω όμως ότι εφόσον αυτό το έργο παράγει συνέχεια ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να καθίσει κανείς και να τον ξανασχεδιάσει".
Και ο κ. Βουδούρης εξηγεί: "Για παράδειγμα, πως ένας εργαζόμενος με τριάντα ημερομίσθια στο ΙΚΑ έχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, ενώ την ίδια περίθαλψη έχει κι ένας εργαζόμενος με 100 και 150 ημερομίσθια; Αυτό μπορεί να είναι ένα σωστό κοινωνικό μέτρο αλλά θα πρέπει να επιχορηγηθεί.Δεν μπορούμε να μη βλέπουμε την αλήθεια κατάματα και να προσπαθούμε μέσα από τις μειώσεις παροχών που πλήττουν την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Οι τροϊκανοί πρέπει να καταλάβουν επίσης, πως η Ελλάδα δέχεται πολλούς μετανάστες τους οποίους τους περιθάλπει σχεδόν δωρεάν και αυτά επειδή δεν γίνονται στις χώρες τους, εδώ θα πρέπει να δείξουν την ανθρώπινη πλευρά που θα πρέπει να έχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας".
Σε ερώτησή μας για το σενάριο που θέλει να μπαίνει λουκέτο στον Οργανισμό ή τελικά αυτός να ιδιωτικοποιείται, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τονίζει: "Πρέπει να επισημάνω ότι κανείς δεν πρέπει να διανοείται ότι μπορεί να μπει λουκέτο σε έναν τέτοιο Οργανισμό σε μέγεθος όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, που εξυπηρετεί 10 εκ. ασφαλισμένους. Βεβαίως, υπάρχει η ιδιωτική υγεία η οποία θα έλεγα ότι προσφέρει επίσης και στην υγεία των πολιτών και στην ανάπτυξη της Οικονομίας και ως εκ τούτου δημόσια και ιδιωτική περίθαλψη και ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντελώς διαφορετικά. Δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ".
Απαντώντας στη φιλολογία περί συνεχών τριβών στην ηγεσία του υπουργείου και του Ταμείου, ο κ. Βουδούρης απαντά: "Ο καθένας από όποια θέση κι αν υπηρετεί έχει την αγωνία του, όχι απλώς αν θα πετύχει, αλλά να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κατανοήσουμε και τις αγωνίες της όποιας Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει το "όπου δεν συμφωνώ, φεύγω". Το θέμα είναι όταν υπάρχουν τριβές ή αγκυλώσεις που πλήττουν τον Οργανισμό, θα πρέπει με νηφαλιότητα να δίνονται λύσεις.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο κύριος πρωθυπουργός ασχολείται ιδιαίτερα με αυτό και ελπίζω ότι πολύ γρήγορα θα δοθούν λύσεις γιατί δεν είναι μόνον οι καθυστερήσεις και οι οφειλές, είναι η λειτουργία του, είναι το όραμα, είναι ο σχεδιασμός ο καινούργιος που πρέπει να γίνει, είναι η μετεξέλιξή τους ως προς τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει. Αυτά θέλουν συνεργασία, αφοσίωση και νηφαλιότητα για να γίνουν αποτελεσματικά".
Σε ό,τι αφορά τον Νέο Οδικό Χάρτη Υγείας και το σχέδιο των συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία ο Γεράσιμος Βουδούρης τοποθετείται ως εξής: "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Κάποιες μεταρρυθμιστικές κινήσεις πρέπει να γίνουν! Βεβαίως πρέπει να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, γιατί δεν είναι δυνατόν από τη μία μέρα στην άλλη να χάνεις το ψωμί σου αλλά η κατάσταση σε ορισμένα ιδρύματα ή αν θέλετε και σε ορισμένους οργανισμούς δεν μπορεί να συνεχίζεται με τον τρόπο που συνεχίζεται. Και παράδειγμα θα φέρω το Σπηλιοπούλειο στο οποίο υπηρετούσα πριν από λίγο καιρό (έχω αποχωρήσει για λόγους συνταξιοδότησης). Αυτό το νοσοκομείο έχει 130 ανθρώπους. Το παραγόμενο έργο μπορεί να είναι σοβαρό και κοινωνικό όμως "δεν μπορεί να είναι μία καρφίτσα σε ένα τεράστιο πέλαγος και να είναι μόνη της". Οι εποχές έχουν αλλάξει και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε".
Και συνεχίζει: "Δεν είναι δυνατόν για προσωπικές μας διεκδικήσεις να βαρύνεται όλο το σύνολο το κοινωνικό με μέτρα, μέτρα, μέτρα. Διοτί αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα και αν δεν υπάρξει παραγόμενος πλούτος με τις διάφορες αυτές μεταρρυθμίσεις θα μειώνονται οι συντάξεις όλων αυτών των ανθρώπων που στο τέλος, τέλος τις έχουν πληρώσει. Δεν είναι λεφτά που τους χάρισαν. Είναι χρήματα που σε έναν εργασιακό βίο 30, 40 ετών έχουν πληρωθεί. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν σήμερα κάποιοι να μην μπορούν να καταλάβουν ότι η χώρα δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 20 χρόνια που δανειζόταν πλουσιοπάροχα και μοίραζε ανεξέλεγκτα. Άρα και συγχωνεύσεις πρέπει να γίνουν, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου".
Και ο κ. Βουδούρης καταλήγει στο "R": "Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και όλες οι μεταβολές που πρέπει να γίνουν απαιτούν ομόθυμη συμπαράσταση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνουν σε πολιτικές και κομματικές σκακιέρες, διότι η Υγεία δεν είναι αγαθό που μπορεί να το διεκδικεί ένα κόμμα και αυτό αφορά και άλλους τομείς όπως η Παιδεία, η Άμυνα. Εδώ θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε γιατί η Ελλάδα ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει Ελλάδα".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr