Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα εκτιμάται ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες θα διαμορφωθούν στο 1,34 δισ. ευρώ το 2013, από 1,6 δισ. ευρώ το 2011.Προβλέπεται δε να διαμορφωθεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ το 2015. Επίσης, το μισθολογικό κόστος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,22 δισ. ευρώ το 2013, από 2,73 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένο κατά 19% την τελευταία τριετία. Προβλέπεται δε να διαμορφωθεί στα 2,16 δισ. ευρώ το 2015, ελαφρώς μειωμένο από εφέτος.
Η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013, από 3,9 περίπου δισ. ευρώ το 2011, μειωμένη κατά περίπου 28% την τελευταία τριετία. Προβλέπεται δε να διαμορφωθεί στο 1,9 δισ. ευρώ το 2015.
Ειδικότερα, το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε σημαντική μείωση, περίπου 1 δισ. ευρώ, και ανήλθε στα 2,85 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο που είχε τεθεί, σύμφωνα με τον υπουργό.
Σε ότι αφορά τα Νοσοκομεία, και το έτος 2012, τα έσοδα υστέρησαν σημαντικά έναντι των στόχων εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών μεταβιβάσεων από το ασφαλιστικό σύστημα (μόλις 111 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 995 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο οι δαπάνες των νοσοκομείων έχουν περιοριστεί σημαντικά ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η λειτουργία κεντρικού συστήματος προμηθειών, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης (νέα τιμολογιακή πολιτική και ασφαλιστική τιμή στα φάρμακα) και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού. Όμως, εξαιτίας της μεγάλης υστέρησης των εσόδων, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ισοσκελισμένο για το 2012, αλλά ελλειμματικό, περίπου 420 εκατ. ευρώ.
Οι οφειλές του κράτους στην υγεία
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων (ΔΝ) μειώθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 κατά 171,7 εκατ. ευρώ, αν κι ακόμα βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη που συνολικά ανέρχονται σε 5,3 δις. ευρώ (Νοσοκομεία, 1.592,9 και Ταμεία 3.890,6 εκατ. ευρώ ).
Κατά το υπ. Οικ το Μάρτιο αντίθετα παρουσίαζαν αύξηση κατά 137,6 εκατ. ευρώ. Επομένως μέσα στον Απρίλιο αποπληρώθηκαν επιπλέον 309,3 εκατ. ευρώ. Η τάση αυτή της μείωσης καταδεικνύει το μέγεθος της εντατικοποίησης της καταβαλλόμενης προσπάθειας των αρμόδιων υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων και αναμένεται να σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) μειώθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 κατά 541,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή το Μάρτιο ήταν 334,1 εκατ. ευρώ. Επομένως μέσα στον Απρίλιο αποπληρώθηκαν επιπλέον 207,5 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τον Απρίλιο παρουσιάζονται αυξημένες κατά 31,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή τον Μάρτιο ήταν 126,3 εκατ. ευρώ. Επομένως, μέσα στον Απρίλιο αποπληρώθηκαν επιπλέον 94,9 εκατ. ευρώ.
Αντίδραση από τη βιομηχανία
Στο φόντο του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η περαιτέρω μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα στα 2 δισ. ευρώ είναι ανέφικτη. «Δε θα καταφέρουμε να φτάσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη σε αυτό το όριο χωρίς κοινωνικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι διανύουμε ήδη την έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, προμηνύοντας πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν να εξαφανιστούν φάρμακα από την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου.
Συμπλήρωσε ακόμη πως αν εξακολουθήσει να υφίσταται η παρούσα κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου (με συνεχείς μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των νέων και καινοτόμων φαρμάκων, μη καταβολή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ και συνέχιση της καθυστέρησης της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο), τότε αποκλείεται να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας από ξένες επιχειρήσεις, «το αντίθετο μάλιστα, πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε ενδεχόμενες αποεπενδύσεις από το ελληνικό έδαφος».
Δαπάνες φαρμάκων κι ευημερία
Την ανησυχία του πάντως για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία εξαιτίας της συνεχούς μείωση των κονδυλίων για το φάρμακο εξέφρασε ο Hans Kluge από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά τη διάρκεια της ημερίδας των Financial Times. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι αν συνεχιστεί το ψαλίδισμα στις δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία, τότε αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών.
Αντώνης Καρόκης MSD: «Health is Wealth»
Η καινοτόμος έρευνα, η ποιότητα στην παροχή υγείας έχει σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη υπογράμμισε στην παρέμβασή του στην ημερίδα των FT ο Εxternal Affairs Director της MSD, Αντώνης Καρόκης.
«Health is Wealth.(Η υγεία είναι πλούτος)» είπε και συμπλήρωσε: «Oι καινοτόμες θεραπείες εξοικονομούν υγειονομικούς πόρους, εφόσον η επιτυχημένη φαρμακευτική θεραπεία μειώνει την αρκετά πιο δαπανηρή νοσοκομειακή νοσηλεία. Ταυτόχρονα μη ξεχνάμε ότι οι ασθένειες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ αντίθετα η ύπαρξη θεραπείας αποτελεί μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας» σημείωσε ο κ. Καρόκης. Επιπλέον, σύμφωνα με το στέλεχος της MSD η επένδυση στην καινοτομία στο χώρο του φαρμάκου μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάσχεσης της ύφεσης. «Στην περίοδο της ύφεσης στη Γερμανία η επένδυση στον κλάδο υγείας φρέναρε τη μείωση του ΑΕΠ κατά 1%, καθώς αύξησε την απασχόληση, ενώ βελτίωσε και τους δείκτες υγείας» υπογράμμισε. Κάλεσε δε, την πολιτεία να αντιμετωπίσει την υγεία ως αξία κι όχι ως δαπάνη. «Να πάμε σε μια προσέγγιση που εστιάζει στην παραγωγικότητα, στη βελτιστοποίηση του κόστους περίθαλψης, στην εφαρμογή καινοτομιών που απελευθερώνουν πόρους, κι όχι στο πως θα περικόψουμε οριζόντια το κόστος» ανέφερε ο κ. Καρόκης, τονίζοντας ότι τα κράτη που επενδύουν στην υγεία έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής αλλά και ισχυρούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr