Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 για την φαρμακευτική δαπάνη ο ΦΠΑ αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ, χρήματα που επί της ουσίας το κράτος τα εισέπραξε για να τα παραδώσει και πάλι στο... κράτος.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι με μηδενικό ΦΠΑ, θα έπεφτε η αξία των φαρμάκων προς όφελος των ασφαλισμένων, ενώ θα περιοριζόταν φυσικά και η γραφειοκρατία. Το δε ποσό που θα εξοικονομηθεί αντιστοιχεί στην δαπάνη των ιατρικών επισκέψεων για ολόκληρο τον χρόνο!!
Ο κύκλος του ΦΠΑ
Με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5 % για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι ακολουθείται μία άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλλουν φόρο στο ίδιο το κράτος. Αντίθετα με την κατάργηση του ΦΠΑ τα οφέλη μπορούν να είναι σημαντικά και πολύπλευρα. Κατ' αρχάς θα μειωθεί η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αφού θα απαλλαχθούν τα Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι θα επωφελούνταν πληρώνοντας μικρότερη συμμετοχή, αλλά και οι φαρμακοποιοί θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, η κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνέβαλε στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία είναι δυστυχώς συνυφασμένη με τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου ταλαιπωρώντας τους πολίτες.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr