Ένα ερώτημα που έρχεται στο νου, όταν τρώμε κάποιο άνοστο φρούτο ή λαχανικό, είναι τι να φταίει άραγε. Η έλλειψη έστω και ελάχιστων από τα κανονικά, αρωματικά, πτητικά του συστατικά αρκεί για να υποβαθμίσει, ουσιαστικά, τη γευστική του ποιότητα. Μια εύλογη θεωρία συνδέει την παραγωγή των ενώσεων αυτών με τα ιχνοστοιχεία του εδάφους. Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε ανώτερους ζωικούς οργανισμούς και στον άνθρωπο, έχει γίνει γνωστό ότι, για την ομαλή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων, είναι απαραίτητα αρκετά μέταλλα. Ο ρόλος τους είναι να συνδυάζονται με τα ένζυμα εκείνα τα οποία ενεργοποιούνται μόνο από κάποιο συγκεκριμένο μεταλλικό κατιόν. Εδώ ανήκουν ακόμη και απροσδόκητα, «βιομηχανικά» μέταλλα, όπως το νικέλιο, το χρώμιο και το βανάδιο, για να περιοριστούμε σε πρόσφατα διευκρινισμένες περιπτώσεις. Τα φυτά που αντλούν άμεσα τα μεταλλικά τους στοιχεία από το έδαφος είναι φυσικό να χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερη κλίμακα τα συγκεκριμένα μεταλλοένζυμα.
Περισσότερα στο penna.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr