Ο αριθμός, με βάση το δημοσίευμα του Independent,μπορεί να διπλασιασθεί έως το 2050. Την ευθύνη για τους πιο πολλούς θανάτους φέρουν η καύση ξύλων στα σπίτια και η γεωργία και λιγότερο τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα.
Περίπου το 6% των περιστατικών αυτών αποδίδονται σε αέρα που δεν είναι καθαρός. Η εν λόγω ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από όσους το AIDS και η ελονοσία μαζί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ασία. Τα τρία τέταρτα (75%) των θανάτων λόγω ρύπανσης του αέρα οφείλονται σε εγκεφαλικά και εμφράγματα, ενώ το υπόλοιπο 25% σε ασθένειες των πνευμόνων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιος Λέλιβελντ του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το «Science» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εκτίμησαν ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στην Κίνα ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και 650.000 στην Ινδία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αντίστοιχοι θάνατοι κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 180.000, ενώ στις ΗΠΑ σε 55.000.
Η καύση ξύλων στα σπίτια για μαγείρεμα και θέρμανση επιδεινώνουν την κατάσταση ενώ θεωρούνται υπεύθυνες για το 31% περίπου των πρόωρων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλες πηγές ρύπανσης είναι τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, πετρέλαιο), άλλες βιομηχανίες, η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, η καύση βιομάζας κ.α. Όλες μαζί αυτές οι τεχνητές αιτίες ρύπανσης ευθύνονται για άλλο ένα τρίτο των πρόωρων θανάτων, ενώ το υπόλοιπο ένα πέμπτο οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως η σκόνη που έρχεται από τις ερήμους.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο penna.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr