Όπως εξηγεί η NASA, το φεγγάρι μπορεί να φανεί μπλε αν τα νέφη από την έκρηξη ενός ηφαιστείου δημιουργήσουν τις κατάλληλες σκιές στην ατμόσφαιρα. Όταν κάποιος λέει «μία φορά κατά τη Μπλε Πανσέληνο», εννοεί πως κάτι συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Το εντυπωσιακό φαινόμενο φέτος σημαίνει «το τέλος του Ιουλίου», αναφέρει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά πανσέληνο του Ιουλίου, ενώ με βάση τη σύγχρονη λαογραφία, όταν συμβαίνουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, τότε η δεύτερη είναι η «μπλε».
Το χρώμα που βλέπουμε κατά τη «μπλε πανσέληνο» είναι ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως
ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Σπάνια παρ’ όλα αυτά η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα τέτοιο χρώμα μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.
Το 1883, όπως εξηγεί η NASA, ο λαός σχεδόν κάθε βράδυ έβλεπε μπλε φεγγάρια, έπειτα από
την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη... έγινε μπλε.
Η NASA μίλησε και για άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού. Τέλος παρότρυνε τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι χρώμα θα έχει...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr