Μουσείο Μπενάκη- Κυριακή 17 Μαΐου 2015, 10:00 – 18:00
Στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138, η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις θα είναιδωρεάν.Θα γίνουν ξεναγήσεις στις εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ενώ στο 3o μπαζαάρ που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά, 240 τίτλοι βιβλίων θα έχουν έκπτωση 50% και 70%.
Πρόγραμμα ξεναγήσεων
Έκθεση «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο»- Ώρες: 11:30, 13:30 & 16:30
Η έκθεση «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» έγινε με αφορμή την κυκλοφορία του γκράφικ νόβελ «Αϊβαλί» του Soloúp από τις εκδόσεις Κέδρος. Σε αυτήν ξεδιπλώνεται η αναζήτηση του δημιουργού της ιστορίας Αντώνη Νικολόπουλου (Soloúp) μέσα από εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το βιβλίο καθώς και μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα.Οι ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν από τον ίδιο τον δημιουργό του graphic novel «Αϊβαλί», Αντώνη Νικολόπουλο (Soloúp).
Έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984»- Ώρες: 13:00 & 16:00
Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να εκτεθεί συγκροτημένα το έργο του Κοσμά Ξενάκη, ενός από τους σπουδαιότερους πρωτοπόρους της μεταπολεμικής τέχνης. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον ζωγράφο Γιώργο Χατζημιχάλη, επιμελητή της έκθεσης.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στην έκθεση «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» - Για παιδιά από 8 έως 12 ετών
Ώρες έναρξης: 11:00, 12:00 & 13:00
Μία διαδρομή στον περιπετειώδη κόσμο του σκίτσου, η απόδοση ενός γεγονότος με μαρκαδόρο, η υποταγή του θέματος στον περιορισμένο χώρο του καρέ κι από εκεί στη σελίδα του βιβλίου.
Στην εγκατάσταση «Λοξή Τάξη» του Ζάφου Ξαγοράρη (για παιδιά από 5 έως 8 ετών)
Ώρα: Μεταξύ 11:00 με 13:00
Μια ανατρεπτική εκπαιδευτική εμπειρία αυτοσχεδιασμού και ρυθμικής αγωγής, στο αίθριο του Μουσείου.18 θρανία, 36 καρέκλες και 1 έδρα, μια τάξη αλλιώτικη από τις συνηθισμένες. Είναι αλήθεια ή μήπως μας γελούν τα μάτια μας; Πώς θα καθίσουμε; Πώς θα ακουμπήσουμε στα θρανία; Και το κυριότερο τι μάθημα θα κάνουμε;
Μουσική εκδήλωση στην έκθεση «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο»
Ώρα: 17:30 – 18:00
Η έκθεση «Soloúp Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» μετά από ένα ταξίδι τρεισήμισι μηνών στο Μουσείο Μπενάκη, ευχαριστεί το κοινό για την προσέλευση αποχαιρετώντας το με μια σύντομη νοσταλγική μουσική συνεύρεση στους ήχους των Χειτόρ Βίλα Λόμπος, Χόρχε Μορέλ, Λέο Μπροουέρ, αλλά και της Ελληνικής παράδοσης με το μουσικό σύνολο Musica Raeda (Μουσική Άμαξα).
Πωλητήριο: Στο πλαίσιο του 3ου Μπαζαάρ βιβλίων το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς θα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από προσφορές αντικειμένων και χαρτικών με έκπτωση από 40% μέχρι 70%, ενώ την Κυριακή 17 Μαΐου, που συμπίπτει με την τελευταία μέρα του Μπαζαάρ, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, όλα τα αντικείμενά του θα πωλούνται με έκπτωση 10%. Για τα Μέλη του Μουσείου Μπενάκη η έκπτωση θα είναι 20%.
Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 09:00 – 17:00
«Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη»
Το κτήριο της οδού Κουμπάρη 1 ανοίγει τις πόρτες του μεδωρεάν είσοδο, προσκαλώντας τους φίλους του να ανακαλύψουν μέσα από τις συλλογές του τον ελληνικό πολιτισμό στη γεωγραφική και χρονική του ευρύτητα.
Πωλητήριο: Τo Πωλητήριο του Κεντρικού κτηρίου θα διαθέτει όλα τα αντικείμενα με έκπτωση 10%. Τα μέλη του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν έκπτωση 20%. Την ίδια μέρα οι παραπάνω εκπτώσεις θα ισχύουν και για το Πωλητήριο Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3).
Τρίτη 19 Μαΐου 2015, ώρα 19:30
Μουσείο Μπενάκη(Κουμπάρη 1)
«Το Μουσείο Μπενάκη τιμά το Εθνογραφικό Μουσείο Θράκης»
Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να αναδείξει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Για την προσφορά και τις δράσεις του Εθνογραφικού Μουσείου Θράκης θα μιλήσουν οι Όλγα Κατσιαρδή – Hering, καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Κορρέ- Ζωγράφου, καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάγια Τσόκλη, δημοσιογράφος και Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια - πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας
Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ) και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες και το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, διοργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους για το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαΐου, από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα,οι οποίες περιλαμβάνουν έκθεση πρωτότυπου υλικού από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις χαρακτικής, εικαστικές εγκαταστάσεις, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικό εργαστήρι, θέατρο και μουσικό δρώμενο.
Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες:Έλενα Ακύλα, Πάκυ Βλασσοπούλου, Αλεξία Καραβέλα, Λητώ Κάττου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Αναστασία Κωνσταντάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης, Χριστίνα Σγουρομύτη, Δήμητρα Σιατερλή, Μάγδα Ταμμάμ, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Φλοράνς Χρηστάκη.
Σάββατο 23 Μαΐου
18.00-24.00: Εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις (σε πολλές αίθουσες, βλ. αναλυτικά παρακάτω).
18.00-21.00: Εργαστήρι εικαστικών από την ομάδα ψηφιδωτού του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας (αίθριο).
19.00-20.00: Ξενάγηση στην έκθεση του ΙΑ/ΕΤΕ «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της» (ισόγειο).
19.00-20.00 και 20.00-21.00: Ξεναγήσεις στην έκθεση του ΙΑ/ΕΤΕ «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002» (ισόγειο).
19.30-20.30: Θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας. Αποσπάσματα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (αίθριο).
21.00-22.00: Μουσικό δρώμενο με την ομάδα κρουστών και το μουσικό σχήμα «Χορδές» του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας (αίθριο).
Εκθέσεις
Μόνιμες εκθέσεις του ΙΑ/ΕΤΕ (ισόγειο)
- «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της»
- «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002»
Περιοδική έκθεση του ΙΑ/ΕΤΕ (3ος όροφος, προαύλιο, πλατύσκαλο μεταξύ 1ου και 2ου ορόφου)
Έκθεση συλλογών από τεκμήρια της Ασπιώτη-ΕΛΚΑ.
Εκθέσεις χαρακτικής (ισόγειο)
- «Χαρακτικά λεξιλόγια» (αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων)
- «Επί τω αρχείω» (κεντρικός διάδρομος εισόδου)
Εκθέσεις σύγχρονων χαρακτών, οργανωμένες από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών.
Έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών (διάδρομος 1ου ορόφου, πλατύσκαλα μεταξύ 2ου και 4ου ορόφου, αίθουσα μόνιμου εκθετηρίου-ισόγειο)
Έργα εμπνευσμένα από τις συλλογές του ΙΑ/ΕΤΕ.
Έκθεση εικαστικής κατασκευής του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας (αίθριο)
Η εικαστική ομάδα των μελών του προγράμματος μάς ταξιδεύει στην προσπάθεια για προσωπική αλλαγή και στην πορεία για ένα καλύτερο μέλλον με την κατασκευή μεικτής τεχνικής (ψηφιδωτό, ζωγραφική) που ονομάζει συμβολικά «Το τρένο της ζωής».
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ (αίθριο)
Η ομάδα ψηφιδωτού του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας φιλοτεχνεί εικαστικές κατασκευές από ψηφίδες και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά τη συγκεκριμένη τεχνική και να μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (αίθριο)
Η θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας, με αποσπάσματα από το κορυφαίο έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», αγγίζει διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ (αίθριο)
Η ομάδα κρουστών και το μουσικό σχήμα «Χορδές» του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας μιλούν στην καρδιά μας με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και αγαπημένα τραγούδια.
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας,
Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146
-------------------------------------------
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας
Με δωρεάν είσοδο και προγράμματα από τις 10:30 έως τις 13:30συμμετέχει το μουσείο στην Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Ειδικότερα, θα γίνουν ξεναγήσεις για ενήλικο κοινό στην μόνιμη και στην περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος«Συναγωνιστής Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» ενώ θα πραγματοποιηθείεκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες με τίτλο «Έλληνες Εβραίοι στον Πόλεμο και στην Αντίσταση».
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία του επισκέπτη με τα πρόσωπα –στην κυριολεκτική τους έννοια– των Εβραίων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλες τις εκδοχές συμπεριφορών, δράσεων και συλλογικών ταυτοτήτων: στρατιώτες και αξιωματικοί, όμηροι στρατοπέδων συγκέντρωσης, κρυμμένα παιδιά, αντιστασιακοί και αντάρτες.
Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την Οριέττα Τρέβεζα – Σούση, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο e-mail:[email protected].
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 39, Αθήνα
-------------------------------------------
Μουσείο Καζαντζάκη
Με μια εξωτερική δράση για παιδιά και ενήλικεςμε ελεύθερη συμμετοχήθα γιορτάσει το Μουσείο Καζαντζάκη την Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Μυρτιάς, το Σάββατο 16, την Κυριακή 17 και την Δευτέρα 18 Μαΐου.
Τα παιδιά της Μυρτιάς θα υποδεχτούν τους μικρούς και μεγάλους φίλους στον τόπο καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη και μέσα από εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, ιδέες και εμπειρίες θα ανακαλύψουν όλοι μαζί τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του χωριού, συνθέτοντας τον δικό τους πολιτιστικό χάρτη. Το Μουσείο προσκαλεί τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά την τοπική ιστορία και τη φύση και να βρούνε όλοι μαζί τρόπους για την ανάδειξη και την προστασία τους.
Πληροφορίες
Ημέρες διεξαγωγής: Σάββατο 16, Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 11.00 π.μ. (διάρκεια περίπου 2 ώρες)
Σημείο συνάντησης: Πολυχώρος ΜΝΚ
Απαραίτητος εξοπλισμός: Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, νερό
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχή: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΝΚ, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810 741689, e-mail :[email protected]
Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» Μυρτιά (Βαρβάροι), Ηράκλειο Κρήτης
-------------------------------------------
Μουσείο Ηρακλειδών
Με μια σειρά εκδηλώσεων καθώς καιελεύθερες ξεναγήσεις (με απαραίτητη την κράτηση θέσης)στις εκθέσεις «Παίζω και Καταλαβαίνω» και «Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Άνθρωποι-Μνήμες-Μνημεία» συμμετέχει το Μουσείο Ηρακλειδών στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, από τις 17:00 κ.ε.(Aμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων)
«Η Διαδραστική Έκθεση "Παίζω και Καταλαβαίνω" του Μουσείου Ηρακλειδών»
Ομιλία Απόστολου Παπανικολάου, επιστημονικού συμβούλου Μουσείου Ηρακλειδών, στο πλαίσιο της ημερίδας «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό», που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Ομάδα εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις /ICOM-CECA), σε συνεργασία με το τιμώμενο μουσείο για την Ελλάδα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, 18:00(Μουσείο Ηρακλειδών, στο Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο)
«Η αξιοποίηση της παιδικής λογοτεχνίας στη διδακτική των Μαθηματικών»
Ομιλία τωνΗλία Ανδριανού,Άρη ΜαυρομμάτηκαιΕλένης Σβορώνου, με αφορμή τα βιβλία:Ένας γρίφος για τον Οκτάβιο Παζλ: 1. Η {μία και μοναδική} Μαύρη Θρούμπατης Λέλας Στρούτση (Εκδόσεις Κέδρος, 2015) καιΤέχνη και μαθηματικά - Γεωμετρικά σχήματατων Άρη Μαυρομμάτη, Σοφίας Σταθοπούλου και Αποστόλη Παπανικολάου (Εκδόσεις Λιβάνη, 2014)
Κυριακή, 17 Μαΐου 2015, 12:00-14:00(Μουσείο Ηρακλειδών, Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Ξενάγηση στη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» (Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης,210.3461981,[email protected]).
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, 10:30-12:00(Μουσείο Ηρακλειδών, Παράρτημα: Απ. Παύλου 37, Θησείο)
Ξενάγηση στην έκθεση«Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Άνθρωποι-Μνήμες-Μνημεία. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960»(Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη κράτηση θέσης,211.0126486,[email protected]).
Για να δείτε την κίνηση των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τα προηγούμενα χρόνια πατήστε εδώ.
πηγή: penna.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr