Ήταν πριν πέντε περίπου χρόνια όταν η τότε 63χρονη Σμιθ, 21 χρόνια μετά το θάνατο του αγαπημένου της Ρόμπερτ Μάπλθορπ από AIDS, έκλεισε στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Just Kids» τα χρόνια που «οι νύχτες τους ανήκαν». Το 1992, με το «Woolgathering», μια συλλογή πεζών κειμένων, μίλησε για τα παιδικά της χρόνια.
Μέσα από το «Just Kids», πραγματοποιείται η πρώτη συνάντησή της Σμιθ, με τον μετέπειτα φημισμένο φωτογράφο. Το ζευγάρι θα περπατήσει στους δρόμους της Νέας Υόρκης, θα ερωτευθεί, θα ζήσει όμορφες μέρες και άγριες νύχτες, θα πειραματιστεί με ναρκωτικά και θα συνδεθεί με όλη την αντεργκράουντ σκηνή, που τότε ανέτελλε.
«Θέλω να θυμίσω στον κόσμο», εξηγούσε η ίδια στις συνεντεύξεις της «ότι κάποτε ήμασταν νέοι και αγωνιστές. Γράφω για την εποχή που και οι δυο ήμασταν μπερδεμένοι, άχαροι και αδέξιοι προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Πάρα πολλοί άλλοι έχουν προσπαθήσει να αναπλάσουν εκείνη την περίοδο, διηγούμενοι ιστορίες για μας. Δεν κατάφεραν, όμως, να αποδώσουν την ατμόσφαιρα, τη μαγεία εκείνων των ημερών».
Η αυτοβιογραφία ξεκινά στο Café Ino του Γκρίνουιτς Βίλατζ, τόπο με συναισθηματική αξία για την Πάτι Σμιθ. Η ίδια περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις σκέψεις της για τον κόσμο του τότε και του πριν. Από εκεί δίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι, το οποίο με τη βοήθεια του πεζού λόγου, θα κινηθεί μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, του ονείρου και της πραγματικότητας, των φιλοδοξιών και των εμπνεύσεων.
«Δεν έχω να διηγηθώ μια ιστορία που περιλαμβάνει sex, drugs and rock'n'roll, αλλά κάτι καλύτερο. Το πώς η ροκ μουσική μου άλλαξε τη ζωή», δήλωσε το 2012 η Πάτι Σμιθ στο περιοδικό Billboard, εξηγώντας πως μετά την επιτυχία του πρώτου της βιβλίου ήθελε να γράψει για την μουσική.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου, η Σμιθ απεικονίζεται καθισμένη στην αγαπημένη της θέση, στο Café Ino. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την τελευταία μέρα της λειτουργίας του καφέ από έναν πλανόδιο φωτογράφο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr