Πίσω στο 1907 πρέπει να ανατρέξει κανείς προκειμένου να δει την πρώτη αναφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής ώρας, με λίγο διαφορετική μορφή. Σε άρθρο που έγραψε ο βρετανός εργολάβος Γουίλιαμ Γουίλετ προσπαθούσε να πείσει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την συμβουλή του Βενιαμίν Φρανκλίνου, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε προτείνει οι άνθρωποι να ξυπνούν μια ώρα νωρίτερα το καλοκαίρι. Με γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας ο Γουίλετ προσπάθησε, ανεπιτυχώς να πείσει την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλλει την έναρξη του ωραρίου εργασίας μία ώρα νωρίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να εκμεταλλεύεται το εργατικό δυναμικό το φως της ημέρας.
Πρακτικά η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, από την γερμανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, από τις 30 Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου του 1916. Ακολούθησαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Καταργήθηκε, όμως, λίγο καιρό μετά την καθιέρωσή του.
Στη χώρα μας εφαρμόστηκε η θερινή ώρα για πρώτη φορά το 1932 (6 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου), οπότε και οι δείκτες των ρολογιών μπήκαν μία ώρα μπροστά. Δεν απέδωσε το μέτρο και εγκατελείφθηκε.
Με αφορμή όμως την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με έναρξη εφαρμογής το 1975.
Η θερινή ώρας καθιερώνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (1π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, επανέρχεται, ταυτοχρόνως για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
πηγή: penna.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr