Την τελευταία φορά που σημειώθηκε αντίστοιχο φυσικό φαινόμενο, δηλαδή το 1999, φυσικά δεν υπήρχαν smartphones ή iphones, άρα οι κίνδυνοι δεν ήταν τόσο ορατοί. Η λήψη φωτογραφιών με τις συσκευές αυτές μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το να κοιτάξει κάποιος τον ήλιο απευθείας. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό το σενάριο να καεί ο αμφιβληστροειδής και να προκληθεί τύφλωση.
Για την προστασία των ματιών σας, απαιτούνται γυαλιά ειδικά διαμορφωμένα με τον ανάλογο χρωματισμό, ο οποίος θα εμποδίζει την ακτινοβολία του ήλιου να εισέρχεται στο μάτι.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με τη σειρά του ο κλινικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου της Οπτομετρίας, Daniel Hardiman-McCartney, επισημαίνοντας πως το ρίσκο είναι μεγάλο.
«Η ηλιακή έκλειψη είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα όμορφο, παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι οφείλουν να δείχνουν την κατάλληλη προσοχή και να μην αντικρίζουν τον ήλιο με γυμνό οφθαλμό. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει από την άλλη, αν κοιτάξετε την έκλειψη μέσα από μια φωτογραφία στο κινητό σας», είπε χαρακτηριστικά.
Στο Λονδίνο η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:24 το πρωί, στη μέγιστη φάση της θα φτάσει στις 9:31, ενώ θα τελειώσει στις 10:41.
Στην Αθήνα από την άλλη, η έκλειψη θα αρχίσει στις 10:40, στη μέγιστη φάση της θα φτάσει στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50. Αυτή τη φορά όμως ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ολική φάση της έκλειψης του Ήλιου, αφού η ολική έκλειψη θα είναι ορατή σ’ ένα στενό πέρασμα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Επιγραμματικά την ημέρα της έκλειψης:
-Μην κοιτάτε τον ήλιο απευθείας χωρίς την προστασία ειδικών γυαλιών
-Μην προσπαθήσετε να το κάνετε ούτε μέσω τηλεσκοπίου. Αποφύγετε τις selfies που έχουν τραβηχτεί με το βλέμμα στραμμένο στον ήλιο.
-Αν θέλετε οπωσδήποτε να αντικρίσετε το φυσικό φαινόμενο, προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά με δείκτη προστασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr