Οι άνθρωποι εκεί θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια, να λάβουν γνώσεις από ταινίες, βιβλία και υπολογιστές. Η έννοια της βιβλιοθήκης στις μέρες μας τείνει να απομακρύνεται από τον κλασικό της ορισμό και τα τυπικά δωμάτια ανάγνωσης. Ο Brian Resnick έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη δομή των βιβλιοθηκών του μέλλοντος, μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα Atlantic Cities.
Πόσοι από εμάς επισκέφθηκαν ωστόσο μια βιβλιοθήκη τη χρονιά που πέρασε; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Βιβλιοθήκης και του Κογκρέσου των Πληροφοριών, κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι άνθρωποι προσέρχονται στους συγκεκριμένους χώρους. Η μείωση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής της παραδοσιακής βιβλιοθήκης και της εξέλιξης της με στόχο την προσέγγιση όλο και περισσότερων ενδιαφερομένων.
Τη χρονιά που πέρασε τρεις βιβλιοθήκες στο εξωτερικό ανακαινίστηκαν με βάση τα νέα πρότυπα και παρουσιάστηκαν στο κοινό. Ο ιστότοπος Τheurbanwire.com μελέτησε το consept τους, ενώ διατύπωσε προτάσεις για το πώς αυτές μπορούν να εξελιχθούν στην ψηφιακή εποχή.
Ένα αξιόλογο παράδειγμα είναι η βιβλιοθήκη Orchard στη Σιγκαπούρη, η οποία εστιάζει στο σχεδιασμό και την αισθητική εκείνη που θα ιντριγκάρει τον επισκέπτη, προσφέροντας του την ανάγνωση και την τεχνολογία μέσα από έναν πετυχημένο σχεδιασμό.
Χρησιμοποιώντας μινιμαλιστικά έπιπλα, οι ιδρυτές της δημιούργησαν ένα φιλόξενο χώρο που εκπέμπει θαλπωρή. Το «απαλό» πορτοκαλί που αναδύεται από τα φωτιστικά του δαπέδου δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για ευχάριστες ώρες ανάγνωσης. Πίνοντας τον καφέ τους, οι επισκέπτες μπορούν παράλληλα να επωφεληθούν από τα οπτικοακουστικά μέσα και να μάθουν περισσότερα.
πηγή: penna.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr