Το γιγαντιαίο πλάσμα ζυγίζει 127 κιλά ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως το στόμα του είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να χωρέσει ακόμα και έναν άνθρωπο.
Τα αδέρφια κατάφεραν να τραβήξουν το ψάρι, το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα του είδους των γατόψαρων, μετά από 40λεπτη μάχη στα νερά.
Όπως σχολιάζουν όσοι το είδαν από κοντά, μοιάζει περισσότερο με... φάλαινα, παρά με γατόψαρο και, μπορεί να μην είναι το πιο βαρύ στην ιστορία, είναι όμως το μακρύτερο, καθώς το μήκος του προσεγγίζει τα εννιά πόδια!
Οι ειδικοί που το εξέτασαν από κοντά δεν κατάφεραν να βγάλουν συμπεράσματα για την ηλικία του. Βάσει των γνώσεων που ήδη υπάρχουν, τα γατόψαρα μπορεί να ζήσουν μέχρι και τα 80 χρόνια.
Περίεργα πλάσματα στο βυθό της θάλασσας
Μελετώντας τις έρευνες που έχουν δημοσιευτεί για το συγκεκριμένο θέμα, συμπεραίνει κανείς πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα περίεργο πλάσμα προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας.
Το πορτογαλέζικο «man-of-war», λόγου χάρη, σίγουρα ξεγελά με την εμφάνισή του, η οποία παραπέμπει περισσότερο σε υδάτινη φούσκα. Στην ουσία πρόκειται για «αποικιακό» οργανισμό με πολλά «στρώματα», εκ των οποίων το μεγαλύτερο περιέχει αέρια και δηλητήριο, που καλό είναι να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα μας. Η αντιμετώπιση του τσιμπήματος περιλαμβάνει αλατόνερο και διαφέρει από αυτή του τσιμπήματος κοινής μέδουσας. Το πλάσμα αυτό πήρε το όνομά του από τα παλαιού τύπου πολεμικά πλοία «Man-of-War», με τα οποία μοιάζει η μεγάλη τους κύστη.
Το «σατανικό», όπως έχει από πολλούς χαρακτηριστεί, Box Jellyfish, παράλληλα, είναι ένα είδος μέδουσας που διαθέτει πλοκάμια, καθένα από τα οποία έχει 5.000 κύτταρα έτοιμα να τσιμπήσουν.
Είναι γνωστή και ως θαλάσσια σφήκα. Το δηλητήριο τους συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο τοξικές ουσίες του πλανήτη, ενώ όταν έρθουν σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό παραλύουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που τα θύματα ικετεύουν να ακρωτηριαστούν. Συχνά δεν προλαβαίνει καν να συμβεί αυτό, καθώς η ένταση και ο πόνος προκαλούν ανακοπή καρδιάς.
Όσον αφορά τα γιγαντιαία ψάρια που κατά καιρούς συναντώνται στα νερά της θάλασσας, χαρακτηριστικό είναι το είδος oarfish, το οποίο φτάνει τα 17 μέτρα και όταν απειλείται με θάνατο βγαίνει προς την επιφάνεια, όπου επιπλέει.
Το βραζιλιάνικο arapaima από την άλλη είναι το μεγαλύτερο ψάρι που έχει βρεθεί σε γλυκά νερά και συχνά ξεπερνά τα 4 μέτρα σε μήκος. Το ψάρι με το «φιδίσιο» κεφάλι –εξ ου και το όνομα sneakhead, τέλος, ζει στις ακτές της νοτιοανατολικής Ασίας και είναι πολύ επιθετικό με όσους απειλούν τα νεογνά του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr