Όλα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με κάποιον που έχει συνηθίσει να σκέπτεται ορθολογικά και να προγραμματίζει τα πάντα στη ζωή του. Κι όμως όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Ο εγκέφαλος των καλλιτεχνών παρουσιάζει σημαντικές δομικές διαφορές σε σχέση με εκείνον των μη καλλιτεχνικών φύσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «NeuroImage».
Εικόνες παρμένες από τον εγκέφαλο αποκαλύπτουν πως οι καλλιτέχνες έχουν περισσότερη φαιά ουσία σε περιοχές που σχετίζονται με τη λεπτή κινητικότητα και την οπτική φαντασία.
Το ταλέντο είναι έμφυτο
Όπως μαρτυρούν τα νέα ευρήματα, το καλλιτεχνικό ταλέντο είναι έμφυτο. Οι συγγραφείς της έρευνας από το Πανεπιστήμιο KU Leuven στο Βέλγιο σχολιάζουν πως η σκληρή δουλειά επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση ενός καλλιτέχνη, ενώ η ακριβής αλληλεπίδραση φύσης και ανατροφής δεν έχει διευκρινισθεί.
Η επικεφαλής των ερευνητών Ρεμπέκα Τσάμπερλεν, θέλησε να ανακαλύψει κατά πόσο οι καλλιτέχνες σκέφτονται με τρόπο διαφορετικό. «Οι άνθρωποι που είναι καλύτεροι στη ζωγραφική φαίνεται να έχουν πιο ανεπτυγμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τη λεπτή κινητικότητα ενώ έχουν και πιο ανεπτυγμένη την αποκαλούμενη διαδικαστική μνήμη η οποία είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση και ανάκληση αυτοματοποιημένων διεργασιών» εξήγησε η ειδικός.
Για την εκπόνηση της μελέτης, οι ειδικοί μελέτησαν τον εγκέφαλο 21 φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και τον συνέκριναν με εκείνον 23 ατόμων που δεν ήταν καλλιτέχνες με χρήση μιας μεθόδου σάρωσης που ονομάζεται μορφομετρία βασισμένη σε ογκοστοιχείο (voxel-based morphometry).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr