Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από την Αυστραλία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μόνο για το ασθενές φύλο. Το AVPR1A περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή ενός υποδοχέα που υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων και ενεργοποιείται από την ορμόνη βαζοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη.
Ο ρόλος της βαζοπρεσίνης, η οποία υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά, είναι η ρύθμιση της κατακράτησης νερού στον οργανισμό μέσω της διούρησης. Με βάση βέβαια τις μελέτες των τελευταίων χρόνων, η ορμόνη παίζει ρόλο και στη συμπεριφορά όσον αφορά τη σύναψη σχέσεων.
Τα βλέμματα των επιστημόνων στράφηκαν στη βαζοπρεσίνη όταν διαπιστώθηκε πως η ορμόνη επηρεάζει το ζευγάρωμα σε ορισμένα θηλαστικά. Στον μίκρωτο της σαβάνας, ένα ζώο σαν τυφλοπόντικα που ζει στην Αμερική, γενετικές ποικιλομορφίες που σχετίζονται με τον υποδοχέα της βαζοπρεσίνης κάνουν το ζώο αυστηρά πολυγαμικό ή μονογαμικό.
Η καινούρια έρευνα, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution and Human Behavior, ενώ μελετά ποικιλομορφίες του γονιδίου AVPR1A σε 7.378 ζευγάρια διδύμων στη Φινλανδία -η σύγκριση μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων είναι μια στάνταρτ μέθοδος για τη διαλεύκανση του ρόλου γονιδίων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επισήμαναν πως το 6,4% των γυναικών της μελέτης και το 9,8% των ανδρών παραδέχτηκαν ότι την περασμένη χρονιά είχαν εξωσυζυγικές σεξουαλικές επαφές.
Οι γενετικές εξετάσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των άπιστων γυναικών έφεραν μια συγκεκριμένη ποικιλία, ή αλληλόμορφο, του γονιδίου AVPR1A.
Για λόγο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, το εν λόγω αλληλόμορφο φαίνεται πως επιδρά στην απιστία των γυναικών. «Εντοπίσαμε ισχυρές γενετικές επιδράσεις» στη σεξουαλική απιστία, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.
Σαφώς για του λόγου το αληθές, θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες, έτσι ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα με απόλυτη ασφάλεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr