Η χώρα μας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο γηρασμένες χώρες, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 18,5% ενώ, τα παιδιά έως 15 ετών δεν ξεπερνούν το 14,3% του πληθυσμού της.
Με βάση τις έως τώρα προβλέψεις, το 2020 τα άτομα άνω των 65 ετών θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% και, το 2030, το 30% περίπου του πληθυσμού.
Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).
Παρά την ανάπτυξη της Γενετικής και της Νευροβιολογίας, οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν τη γηριατρική φροντίδα στο μέλλον, πολύ πιθανό είναι να συνεχίσει η αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων του γήρατος για πολλά χρόνια ακόμα αλλά και να στηρίζεται στην πολιτική για την οικογένεια, στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
Τα επόμενα χρόνια άλλωστε η τηλεϊατρική και η εξέλιξη των τεχνολογιών επικοινωνίας θα συμβάλουν σημαντικά στη γηριατρική φροντίδα.
Αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο θα είναι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η φροντίδα των ηλικιωμένων ενώ παράλληλα θα συζητηθεί και η νοσηλευτική φροντίδα και η κατ’ οίκον νοσηλεία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Η υπογεννητικότητα «αγκάθι» της χώρας
Πρόσφατα η δημοσιογράφος Θεόπη Σκαρλάτου παρουσίασε στο BBC ένα διαφορετικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα της κρίσης, το οποίο ακριβώς σχετιζόταν με τα εν λόγω θέματα.
Η ρεπόρτερ παραδέχεται ότι η κατάσταση στη χώρα θέτει προβληματισμούς. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται με αύξουσα πορεία από τότε που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο. Για παράδειγμα, το 2010, σημειώθηκαν 114.766 νέες γεννήσεις με τον αριθμό αυτόν να κατρακυλά κατά σχεδόν 20.000 γεννήσεις το 2013 (94.134).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr