Πώς το πέτυχαν αυτό; Στην ουσία άλλαξαν το σχήμα των φωτονίων. Το αποτέλεσμα ήταν αυτά να επιβραδυνθούν. Το πρωτοποριακό πείραμα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην επιστήμη του φωτός.
Σύμφωνα με το άρθρο του BBC, οι μελετητές από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Έριοτ Βατ, με επικεφαλής τον φυσικό Μάιλς Πάτζετ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Express», κατασκεύασαν -με τη βοήθεια ενός υπέρυθρου λέιζερ- μια «κούρσα» φωτονίων ανά ζεύγη, κατά την οποία το ένα φωτόνιο ταξίδευε στην κανονική κατάστασή του και το άλλο άλλαζε σχήμα, καθώς διέσχιζε μια ειδική μάσκα.
Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τις ταχύτητες, αποδείχθηκε πως το δεύτερο φωτόνιο είχε οριακά χάσει ταχύτητα (κατά λίγα εκατομμυριοστά του μέτρου ή μια επιβράδυνση της τάξης του 0,001%). Το φως παρ’ όλα αυτά συνέχισε να κινείται πιο αργά, ακόμη και όταν είχε βρεθεί ξανά σε κενό χώρο, έχοντας περάσει μέσα από την μάσκα.
Ανοίγει δρόμους η νέα μελέτη
Το πείραμα των ερευνητών σαφώς δεν μπορεί έτσι εύκολα να ανατρέψει τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ωστόσο θέτει τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα και νέες ανακαλύψεις.
Με βάση τους ισχυρισμούς των Βρετανών επιστημόνων, αυτό που συμβαίνει με τα «παραμορφωμένα» φωτόνια, θα πρέπει να ισχύει επίσης για τα κύματα του ήχου, τα οποία αναμένεται και αυτά να χάνουν ταχύτητα, αν διέλθουν από μια παρόμοια μάσκα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr