Αιτία των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η αθέτηση της υπόσχεσης της κινεζικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών από το 2017 και έπειτα. Το κίνημα «Occupy Central» ξεκίνησε ως έκφραση διεκδίκησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού, ζητώντας παράλληλα να ανακληθεί η απόφαση του εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου του Πεκίνου.
Σύμφωνα με την απόφαση, όπως ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου, πρόσβαση στην ψήφο του κυβερνήτη έχει μόνο ένα συμβούλιο μεγάλων εκλεκτόρων που ορίζεται από το Πεκίνο, γεγονός που αντιτίθεται στη σινοβρετανική συμφωνία του 1997, για δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην οικουμενική ψήφο.
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών μεταξύ αυτών και μαθητές, με "αμυντικό" όπλο τις ομπρέλες τους, συνεχίζουν να συρρέουν στους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας να υποχωρήσει το σχέδιο ψηφοφορίας που περιορίζει το δικαίωμα επιλογής του τοπικού κυβερνήτη, χαρακτηρίζοντας το αντιδημοκρατικό.
Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να κοιμούνται στους δρόμους, εμποδίζοντας ειρηνικά έναν από τους κύριους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Από τη μεριά της, η αστυνομία συνεχίζει να παρακολουθεί τους διαδηλωτές, σταθμεύοντας εκτός της περιοχής διαμαρτυρίας, μετά το σάλο με τις επιθέσεις της 26ης Σεπτεμβρίου, με σπρέι πιπεριού, γκλοπ και δακρυγόνα προσπαθώντας να καταστείλουν τη δίψα των διαδηλωτών για ελεύθερες εκλογές.
Από τις τεταμένες συγκρούσεις, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών, τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν συμπεριλαμβανομένου ενός ακτιβιστή φοιτητή και ενός τοπικού πολιτικού, ενώ μερικοί από τους προφυλακισμένους αφέθηκαν ελεύθεροι στις 27 Σεπτεμβρίου.
"Η Κίνα δεν θα συμβιβαστεί με τις παράνομες απειλές κάποιων ανθρώπων. Καταλαβαίνω πως η καθολική ψηφοφορία είναι διαφορετική από ό,τι το κοινό πιστεύει ότι θα ήταν... Καλώ οι διαδηλώσεις να λήξουν..." σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ, CY Leung, κάνοντας για άλλη μια φορά έκκληση οι διαδηλώσεις να φτάσουν σε τέλος.
Την ίδια ώρα χιλιάδες φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν πενθήμερο αποκλεισμό από τα μαθήματα, έχοντας στο πλευρό τους εκατοντάδες μέλη πανεπιστημιακού προσωπικού.
Το νέο chatroom που σπάει ταμεία
Παράλληλα, ένα τεράστιο δίκτυο μηνυμάτων που λειτουργεί ανεξάρτητα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχει "ξεπηδήσει" μέσα από τις κινητοποιήσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Ο λόγος για το application "FireChat".
Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο chatroom, όπου οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν ελεύθερα δεδομένου ότι λειτουργεί μέσω Wi-Fi ή Bluetooth και όχι μέσω δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί πως από το Σάββατο έως τη Δευτέρα, το FireChat είναι η πιο δημοφιλής λήψη iPhone app, ξεπερνώντας το Twitter, το Facebook, ή WhatsApp. Οι χρήστες στο Χονγκ Κονγκ έστειλαν συνολικά περίπου δύο εκατομμύρια μηνύματα μέσω FireChat για εκείνες τις ημέρες.
Σημειώστε ότι το συγκεκριμένο application έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως στο Ιράκ στη διακοπή λειτουργίας του Διαδικτύου τον Ιούνιο.
Βέβαια, μέχρι στιγμής, η κινεζική κυβέρνηση αν και έχει λογοκρίνει την ειδησεογραφική κάλυψη και τη συζήτηση των διαμαρτυριών στα social media, δεν έχει προβεί σε κλείσιμο του δικτύου, παρόλο που έχει πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων του FireChat.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr