Η χώρα βιώνει μία πρωτοφανή κρίση, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις σαρωτικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως η παραίτηση Βουλγαράκη και η κρίση που έχει ξεσπάσει για τις αμφιλεγόμενες ανταλλαγές εκτάσεων του Δημοσίου με την Ι.Μ. Βατοπαιδίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «βιώνουμε μία κρίση πολιτική, μία κρίση οικονομική, μία κρίση αξιών που μας αγγίζει όλους».
Στη συνέχεια, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι επιλογή της είναι η απορρύθμιση της αγοράς που οδηγεί στην ασυδοσία και την κυριαρχία των καρτέλ στην αγορά.
Επτά μέτρα για την οικονομία
O κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα επτά μέτρα που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση:
1) Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με ενιαία κλίμακα.
2) Ένα ενιαίο όριο αφορολόγητου εισοδήματος για όλους. Πάνω απ' αυτό το όριο, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα. Με αυτό το μέτρο θα αναιρεθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ με την οποία καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
3) Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας.
4) Μείωση φορολογικού συντελεστή στα εταιρικά κέρδη που επενδύονται παραγωγικά.
5) Τα μερίσματα θα φορολογούνται ως εισόδημα φυσικών προσώπων και όχι αυτοτελώς.
6) Φόρος υπεραξίας μετοχών με συψηφισμό των ζημιών.
7) Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, από τον οποίο, όπως είπε, δεν θα εξαιρεθεί ούτε η Εκκλησία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ακόμα επίδομα θέρμανσης και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, είπε ότι θα απαγορευθεί η κατάσχεση α΄κατοικίας για χρέη στις τράπεζες και θα διπλασιαστεί στα 20.000 ευρώ το όριο κάτω από το οποίο καμία τράπεζα δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση.
Για το Δημόσιο, είπε ότι θα θεσπίσει το ενιαίο μισθολόγιο και θα καταργήσει το «μπλοκ» για όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμα ότι θα καταργήσει το νόμο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, «που οδήγησε σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των αποδοχών».
Κοινωνικό κράτος
Αναφερόμενος στο κοινωνικό κράτος, ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία και υπογράμμισε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία παντού και τα πανεπιστήμια, θα είναι τα νέα μεγάλα έργα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα.
Για τα εργασιακά, είπε ότι η δέσμευση είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους. Οι νέοι, πρόσθεσε, θα βοηθηθούν να βρουν πρώτη δουλειά και το κράτος θα αναλάβει την κάλυψη τμηματικά των ασφαλιστικών τους εισφορών μέχρι τα 4 πρώτα χρόνια της εργασίας τους.
Για την Υγεία η δέσμευση του κ. Παπανδρέου αφορά τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ και την αποκατάσταση της τάξης στο χώρο της υγείας.
Παράλληλα, ανέλαβε δέσμευση για τη εφαρμογή ενός δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα. Θα καθιερωθεί, είπε, βασική σύνταξη, θα αναμορφωθεί ο θεσμός του ΕΚΑΣ που θα επεκταθεί για να καλύψει άλλους 300.000 συνταξιούχους.
Επίσης, θα θεσπιστεί πόρος από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του ταμείου ελεύθερων επαγγελματιών κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ. Ακόμα, θα δημιουργηθεί το εθνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Εξωτερική Πολιτική
Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.
Είπε ότι οι εξελίξεις στον Καύκασο συνδέονται με θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος και συμφέροντος, όπως με το θέμα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κόσοβο.
Αναφορικά με την Τουρκία, έκανε μνεία για την ανοικτή πληγή της Κύπρου, στην οποία, όπως είπε, έχει ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας και πρόσθεσε ότι συμμερίζεται το όραμα του κ. Χριστόφια για μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο με διασφάλιση των συμφερόντων και της ευημερίας όλων των κατοίκων της.
Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορημα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr