Η επίσκεψη Νίμιτς θα έχει μάλλον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για μία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, παρά ουσιαστικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα , ο Κ.Καραμανλής σημείωσε την επιθυμία της Ελλάδας να λυθεί στις σχετικές διαπραγματεύσεις το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ «με δίκαιο τρόπο».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης πως εναπόκειται στα Σκόπια να δείξουν συμβιβαστική διάθεση και να συναντήσουν την Ελλάδα στο «ήμισυ της διαδρομής».
Όπως σημειώνει ο κ. Καραμανλής, με τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για όλους, θα εγκαταλειφθούν οποιεσδήποτε επεκτατικές διαθέσεις, πάθη και μίση του παρελθόντος.
Την Πέμπτη το πρωί, συγκαλείται στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη με επίκεντρο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και το θέμα της ΠΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλόσοσκι και του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία Νικόλα Ντιμιτρόφ με σκοπό την εξεύρεση ενιαίας γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, εν όψει της συνάντησης με τον κ. Νίμιτς.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ της ηγεσίας της χώρας δεν υπάρχει κοινά διαμορφωμένη θέση για το ζήτημα της ονομασίας, απάντησε «δεν είναι σύνηθες εν μέσω διαπραγματεύσεων να βγαίνει ο εκπρόσωπος της χώρας μας και να εξομολογείται, τι σκέφτεται, πώς το σκέφτεται, να κάνει εκτιμήσεις, να λέει ποια είναι η θέση μας και να προσθέτει ποιος έκανε λάθος και ποιος όχι».
Σε ερώτηση ποια θα είναι η θέση που θα εκφράσει η ηγεσία της χώρας στον κ. Νίμιτς, ο κ. Γκρούεφσκι είπε «αν σας πως τώρα εγώ ποια είναι η θέση μας θα ήταν σαν να συμπεριφερόμουν όπως ο κ. Ντιμιτρόφ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr