Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια δεν μπορούν να αποτελέσουν, ούτε άλλοθι, ούτε πρόσχημα για κανένα παιχνίδι. Ούτε για τη διαιώνιση του προβλήματος, ούτε για ψευδεπίγραφες διευθετήσεις που δεν θα έδιναν οριστική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η «ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων» και επανέλαβε τη βούληση της Αθήνας για άμεση επανάληψη των επαφών για το θέμα της ονομασίας. Αναφερόμενος δε στη στάση που κράτησαν τα κόμματα κατά το πρόσφατο διάστημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρέπει η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας να μεταλλαχθεί σε λιποψυχία της επόμενης.
Αντίστοιχη αναφορά αρραγές εθνικό μέτωπο έκανε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ κάλεσε την ΠΓΔΜ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό. «Ακουσα ότι κάτι δώσαμε [στο Βουκουρέστι]. Τίποτα δεν δώσαμε. Πειστικοί ήμασταν. δώσαμε μια μάχη με αυτοπεποίθηση και με επιχειρήματα. Για πρώτη φορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και το βέτο δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν θα δεχτούμε, και δεν θα συναινέσουμε -ξεκαθάρισε- σε όποια διολίσθηση την «κόκκινη γραμμή» που χαράξαμε, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία στο Βουκουρέστι. «Δεν ήταν η ενημέρωση της κυβέρνησης που διαμόρφωσε τη θέση μας. Η δικιά μας στάση ήταν εκείνη που συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας εθνικής κόκκινης γραμμής», τόνισε.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποφασίζουν -πιθανότατα- την Παρασκευή τα κόμματα της ΠΓΔΜ. Η συνεδρίαση της Βουλής στα Σκόπια άρχισε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης με μοναδικό θέμα την πρόταση για τη διάλυσή της που υπεβλήθη από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, «Ένωση για την Δημοκρατική Ένωση» (DUI) του Αλί Αχμέτι, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Την πρόταση για πρόωρες κάλπες στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο ηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού, καθώς και το έτερο αλβανικό κόμμα, το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.
Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αντιτάχθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα της λύσης στο θέμα της ονομασίας. Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στον απόηχο του ελληνικού βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι έστειλε στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ -εξαιρουμένης της Ελλάδας- επιστολή με την οποία τους καλεί να επιτρέψουν την ένταξη των Σκοπίων ανεξαρτήτως της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr