Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο κ. Μαρινάκης στο ερώτημα αν η κυβέρνηση πήρε το «μήνυμα» από τα μαζικά συλλαλητήρια της Παρασκευής, τόνισε: «Οι πολίτες άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, διαδήλωσαν ειρηνικά και μαζικά με ένα βασικό ζητούμενο: Την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών. Οι όποιες προσπάθειες οικειοποίησης και «καπελώματος» αυτού του αιτήματος από κόμματα, είτε των άκρων είτε -ακόμη χειρότερα- των υποτιθέμενων «μετριοπαθών δυνάμεων», έπεσαν στο κενό. Όποιοι επένδυσαν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες με στόχο την αποσταθεροποίηση, για να καλύψουν τις δικές τους πολιτικές ανεπάρκειες, απέτυχαν. Και αυτό γιατί οι πολίτες δεν πατρονάρονται, ούτε καθοδηγούνται», ενώ πρόσθεσε: «Εδώ έχουμε τρία μείζονα διακυβεύματα: Πρώτον, το αίτημα των πολιτών, είναι και για την κυβέρνηση ζητούμενο: Να μάθουμε την αλήθεια για το τι προκάλεσε την εθνική τραγωδία. Και αυτό δεν θα μας το πει κανείς άλλος, πλην της Δικαιοσύνης. Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πανελίστες., Το δεύτερο αφορά στην κυβέρνηση και είναι ότι το «ποτέ ξανά» θα γίνει πράξη. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για έναν σιδηρόδρομο πιο ασφαλή και ένα κράτος πιο αποτελεσματικό. Το τρίτο και μείζον διακύβευμα, που όμως αποτελεί ευθύνη όλων των πολιτικών και πολιτειακών δυνάμεων και όχι μόνο της κυβέρνησης, είναι να μην επιτρέψουμε το σαράκι της αμφιβολίας ή θεωρίες συνωμοσίας, να προκαλέσουν ρήξη στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. Γιατί τότε η ζημιά στη Δημοκρατία μας θα είναι ανήκεστος. Και από την πλευρά μας τουλάχιστον, θα κάνουμε το παν να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στην άποψη των πολιτών περί συγκάλυψης για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα δηλώνοντας: «Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ απαντά ξεκάθαρα στην υποτιθέμενη «συγκάλυψη» για την οποία θα συζητήσουμε και στη Βουλή την Τρίτη, στην Προανακριτική. Τι λένε ομόφωνα οι Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ; Ότι τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας, όλοι «λειτουργούσαν με ρόλο παρατηρητή χωρίς κάποιος να ενεργεί με επίσημο τρόπο δίνοντας εντολές». Άρα πού είναι η συγκάλυψη; Ο ίδιος ο πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, κ. Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι δεν δόθηκε καμία πολιτική εντολή για το περιβόητο «μπάζωμα». Άρα, το αφήγημα της συγκάλυψης, με το οποίο η Αντιπολίτευση μπολιάζει συστηματικά την κοινωνία, καταρρέει. Η αντιπολίτευση επιμένει να μας απευθύνει την κατηγορία για μπάζωμα με δόλο, άρα συγκάλυψη. Και όμως, από πουθενά δεν προκύπτει, ούτε από μαρτυρίες, ούτε από στοιχεία, ούτε από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το παράλογο; Κατηγορούν μια κυβέρνηση που – εγώ θα το αναγνωρίσω, ότι όφειλε να το έχει κάνει νωρίτερα – σύστησε τον οργανισμό αυτό, τον στελέχωσε με έμπειρους πραγματογνώμονες οι οποίοι έκαναν αυτή την εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία μάλιστα αναδεικνύει και πολλές αστοχίες και επί των δικών της ημερών», ενώ πρόσθεσε: «Η ανέδειξε τις πιο μεγάλες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, διαχρονικά οι οποίες «συναντήθηκαν» με τραγικά ανθρώπινα λάθη. Τα έχουμε αναγνωρίσει απ’ την πρώτη στιγμή και είμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε. Όμως, από το σημείο αυτό, μέχρι να μιλούν κάποιοι για συγκάλυψη, όπως ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος προανήγγειλε πρόταση δυσπιστίας, πριν καν τελειώσει η παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ή να αφήνουν χυδαία υπονοούμενα, όπως έκανε ο κ. Φάμελλος στη Βουλή και να κάνουν υβριστικές αναρτήσεις, όπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς, είναι τουλάχιστον απρεπές. Αποδεικνύει ότι η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται να αναζητήσει την αλήθεια, αλλά μόνο να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία».
Όσον αφορά το αν έγιναν λάθη χειρισμοί από την κυβέρνηση στην υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Προφανώς, αναγνωρίζω ότι, ως Κυβέρνηση, δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε σημαντικό μέρος της κοινωνίας και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις αναλυτικά και υπεύθυνα. Και αυτό θα κάνουμε. Επαναλαμβάνω, δικαιοσύνη θα αποδοθεί από την ίδια τη Δικαιοσύνη, όχι από την Κυβέρνηση. Αυτό που εμείς οφείλουμε στη μνήμη των 57 θυμάτων και στους συγγενείς τους είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε στη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστευόμαστε, όλα τα θεσμικά εργαλεία προκειμένου να πράξει το καθήκον της. Όποιος έχει ευθύνες, όποιος αποδειχθεί ένοχος, θα πληρώσει. Όλα στο φως, καμία σκιά, με στόχο να αναδειχθεί η αλήθεια».
Ερωτώμενος για πρόωρες εκλογές ή ένα μετασχηματισμό ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, το έχουμε ξεκαθαρίσει πάμπολες φορές. Τότε θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό για τις πράξεις μας, τα λάθη μας και την ανταπόκριση στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όσοι κάνουν άλλα σχέδια ή σενάρια, ας τα ξεχάσουν. Πέραν του γεγονότος ότι δεν θα κάνουμε τη χάρη στις μειοψηφίες που ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εξαίρεση σταθερότητας σε έναν κόσμο ασταθή, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που μας υποχρεώνει να εξαντλήσουμε την τετραετία: έχουμε καθήκον να υλοποιήσουμε κάθε σελίδα, κάθε λέξη του προγράμματος για το οποίο μας εξέλεξαν οι πολίτες το 2023. Και ειδικά σε ό,τι αφορά στο κράτος, για το οποίο δικαιολογημένα γίνεται συζήτηση ειδικά αυτή την περίοδο, μαζί με τα πολλά σημαντικά που έχουμε καταφέρει οφείλουμε να κλείσουμε και τις υπόλοιπες ανοιχτές πληγές. Το ψηφιακό κράτος, το 112, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα 80 νοσοκομεία που ανακαινίζονται, οι προληπτικές εξετάσεις, οι συντάξεις που εκδίδονται σε 2 μήνες αντί για τρία χρόνια, όλα αυτά και πολλά ακόμα δεν υπήρχαν μέχρι το 2019. Δουλειά μας να προχωρήσουμε και όλα τα υπόλοιπα όπως δικαιολογημένα τα ζητάει η κοινωνία. Τώρα σε ό,τι αφορά στον ανασχηματισμό αυτός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και δεν έχω κάποια ενημέρωση ότι επίκεινται αλλαγές. Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική, την οποία τα πρόσωπα οφείλουν να υπηρετούν».