Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 54.793.440 ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω της Δ.ΥΠ.Α. σε πέντε επιλεγμένες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, ενδεικτικά περιοχές που βρίσκονται σε οικονομική μετάβαση ή έχουν υποστεί ταχεία αποβιομηχάνιση ή των οποίων η αγορά εργασίας διακρίνεται από έντονη εποχικότητα. Στόχος είναι η κατάρτιση και επανακατάρτιση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων.
Οι περιοχές που επελέγησαν για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος είναι οι εξής:
Στο πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τέσσερις δράσεις:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους, εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της Δ.ΥΠ.Α.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μίλησε τη σημασία προγραμμάτων σαν και αυτών στην μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της απασχόλησης νέων και γυναικών: «Η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί βασικό μέλημα της κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί στο μισό, φτάνοντας αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο ποσοστό 17ετίας. Συνεχίζουμε με στοχευμένες ενέργειες σε κατηγορίες συμπολιτών μας με περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών απασχόλησης όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες, και σε περιοχές που έχουν σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και χρήζουν στήριξης. Τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αποτελούν πολύτιμο εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση. Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργούμε το εργασιακό περιβάλλον που τους αξίζει».
Ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης υπογράμμισε την προσπάθεια της Δ.ΥΠ.Α να επενδύει σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης: «Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια προτεραιότητά μας, με προγράμματα «νέας γενιάς» που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και στηρίζουν τη νέα επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ερχόμαστε τώρα να υλοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας άνω των 54 εκατ. ευρώ και να ενισχύσουμε τις αγορές εργασίας σε 5 περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά - Αχαΐα, Καστοριά, Ρόδο, Σέρρες, και Πέραμα-Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Σαλαμίνα. Με προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, περισσότεροι από 30.000 πολίτες περιοχών που είτε βρίσκονται σε οικονομική μετάβαση, είτε έχουν υποστεί ταχεία αποβιομηχάνιση, είτε έχουν μια αγορά εργασίας με έντονη εποχικότητα, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις, που σε αυτές τις περιοχές ειδικά τα τελευταία χρόνια καλούνται να λειτουργήσουν αντιμετωπίζοντας ιδιαίτερες προκλήσεις, θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό, αποκτώντας ένα απαραίτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους. Προσηλωμένη στο στόχο της μείωσης της ανεργίας, η Δ.ΥΠ.Α. συνεχίζει να επενδύει σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω σε μια αγορά εργασίας που διαρκώς μεταβάλλεται, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες».