Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση τόνισε ότι: «Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι μια ευρεία συσπείρωση κυβερνήσεων, κινημάτων και πολιτών. Μια Πανευρωπαική συμμαχία δημοκρατίας και δικαιοσύνης που θα υποστηρίζει τις αξίες μας, έχοντας μάθει από τα ευρωπαϊκά και δυτικά λάθη των τελευταίων 30 χρόνων», ενώ πρόσθεσε: «ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, πολλαπλών κρίσεων και τεράστιων ανισοτήτων. Ο κ. Τραμπ μας λέει ότι σε αυτόν τον κόσμο -που αυταρχικά καθεστώτα γίνονται πιο ισχυρά- δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να συμφωνηθούν νέοι, πιο συμμετοχικοί κανόνες με σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, όπως έγινε το 1945 ή το 1990. Αλλά να αντικατασταθούν αυτοί οι κανόνες με έναν κανόνα: το δίκαιο του ισχυρού».
Στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην νέα εποχή στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τονίζοντας: «Οι ΗΠΑ θα κινούνται με σκοπό το άμεσο όφελός τους ακόμα και αν αυτό σημαίνει την αμφισβήτηση συνόρων, την εμπλοκή στα εσωτερικά χωρών και την σύγκρουση με διεθνείς οργανισμούς. Και η πολιτική θα βασίζεται στην εξουσία όχι πολιτικών, αλλά δισεκατομμυριούχων οι οποίοι έγιναν πλουσιότεροι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, των πολέμων και της πανδημίας».
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχει ως εξής:
Το σημερινό ψήφισμα είναι επίκαιρο, αλλά φοβάμαι πρέπει να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα.
Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, πολλαπλών κρίσεων και τεράστιων ανισοτήτων.
Και ο κ.Τραμπ μας λέει ότι σε αυτόν τον κόσμο -που αυταρχικά καθεστώτα γίνονται πιο ισχυρά- δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να συμφωνηθούν νέοι, πιο συμμετοχικοί κανόνες με σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, όπως έγινε το 1945 ή το 1990.
Αλλά να αντικατασταθούν αυτοί οι κανόνες με έναν κανόνα: το δίκαιο του ισχυρού.
Οι ΗΠΑ εξής θα κινούνται με σκοπό το άμεσο όφελός τους ακόμα και αν αυτό σημαίνει την αμφισβήτηση συνόρων, την εμπλοκή στα εσωτερικά χωρών και την σύγκρουση με διεθνείς οργανισμούς.
Και η πολιτική θα βασίζεται στην εξουσία όχι πολιτικών, αλλά δισεκατομμυριούχων οι οποίοι έγιναν πλουσιότεροι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, των πολέμων και της πανδημίας.
Όπως έλεγε η Hannah Arendt για τον ιμπεριαλισμό "Οι επιχειρηματίες έγιναν πολιτικοί και τους πολιτικούς τους έπαιρναν στα σοβαρά μόνο όταν μιλούσαν σαν επιχειρηματίες".
Όλα αυτά, όμως, δεν έπεσαν από τον ουρανό.
Η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού βασίστηκε στις αντιφάσεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που οδήγησαν σε παγκόσμια οικονομική κρίση και τεράστιες ανισότητες.
Βασίστηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα και το κόστος κλήθηκαν να πληρώσουν οι καταναλωτές, ενώ οι μεγάλες εταιρείες έγινα πλουσιότερες.
Και βασίζεται στα δύο μέτρα και δύο σταθμά που συνεχίζουμε να δείχνουμε όταν ορθώς καταδικάζουμε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά φοβόμαστε να μιλήσουμε ειλικρινά για τη Παλαιστίνη και τους χιλιάδες νεκρούς από το Ισραήλ.
Και μάλιστα, φοβόμαστε να μιλήσουμε για την ειρήνη στην Ουκρανία και αφήνουμε να μιλήσουν για αυτήν πρώτοι ο κ.Τραμπ και ο κ.Όρμπαν.
Στηρίχτηκε, τέλος, στην υποκρισία όσων ήθελαν ξένους εργάτες, αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους.
Στην υποκρισία όσων στήριξαν πολέμους, αλλά δεν θέλουν πρόσφυγες.
Και βλέπουμε όλοι σήμερα, τις ντροπιαστικές σκηνές της βίαιης απέλασης ανθρώπων που έχουν ζήσει δεκαετίες στις ΗΠΑ.
Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο χρειαζόμαστε σήμερα, μια ευρεία συσπείρωση κυβερνήσεων, κινημάτων και πολιτών.
Μια "Πανευρωπαική συμμαχία δημοκρατίας και δικαιοσύνης" που θα υποστηρίζει τις αξίες μας, έχοντας μάθει από τα ευρωπαικά και δυτικά λάθη των τελευταίων 30 χρόνων.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι αποδεχόμαστε έναν νέο πολυπολικό κόσμο όπου η Δύση είναι ισχυρή, αλλά όχι κυρίαρχη δύναμη.
Ότι θέλουμε, μαζί με τον ΟΗΕ, την ΕΕ, και περιφερειακούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο, να μιλήσουμε για μια νέα αρχιτεκτονική διεθνών σχέσεων, αρκεί να βασίζεται στην Χάρτα του ΟΗΕ.
Και ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ μπορεί να βασιστεί μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό των συνόρων μας, όπως και στο σαφές μήνυμα ότι δεν θα αποδεχτούμε εμπλοκή στα εσωτερικές μας υποθέσεις.