Γιατί επιλέχθηκε ο Κώστας Τασούλας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιτιολόγησε την επιλογή του Κώστα Τασούλα με το επιχείρημα, ότι σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας απαιτούνταν ένα πολιτικό πρόσωπο για την άσκηση του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απέρριψε μάλιστα κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του το επιχείρημα ότι ο Κώστας Τασούλας δεν αποτελεί πρόσωπο ευρείας συναίνεσης, υπενθυμίζοντας πώς είχε στηριχθεί από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα για την Προεδρία της Βουλής. Σημειώνεται πως ο κ. Τασούλας είχε εκλεγεί τότε από 283 ψήφους το 2019. Κανένας προκάτοχός του δεν είχε αποσπάσει στο παρελθόν τόσες ψήφους.
Η επιλογή του Κώστα Τασούλα προσφέρει στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να «ηρεμήσει» τους εσωκομματικούς επικριτές του. Μετά το μέτριο αποτέλεσμα των περασμένων Ευρωεκλογών είχαν αυξηθεί οι φωνές εντός Νέας Δημοκρατίας που επέκριναν σημεία του κυβερνητικού έργου, με μπροστάρη τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός ασκούσε ανοιχτά σκληρή κριτική για την πορεία των ελληνοτουρκικών και της ισότητας του γάμου και διαγράφηκε εντέλει τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο κ. Τασούλας είχε διατελέσει υπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά και διατηρούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, πάντοτε φιλικές σχέσεις μαζί του. Επομένως ο πρώην πρωθυπουργός ενδέχεται να δυσκολευτεί να τον καταψηφίσει, παρά το γεγονός ότι είχαν διαφωνήσει στο ζήτημα της ισότητας του γάμου.
Η επιλογή του κ. Τασούλα φανερώνει επίσης το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι ο περιορισμός των εκροών στα κόμματα δεξιότερας της Νέας Δημοκρατίας παρά η διεύρυνσή του στον κεντρώο χώρο και πρωτίστως στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ.
Οι ευχαριστίες προς Σακελλαροπούλου και οι λόγοι που δεν προχώρησε το σενάριο Βενιζέλου
Ο πρωθυπουργός φρόντισε παράλληλα να ευχαριστήσει δημόσια την νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ευχαριστώντας την για το έργο της την τελευταία πενταετία. Η επανεκλογή της θεωρητικά ήταν δυνατή, ωστόσο εκείνη θα μπορούσε να φέρει μαζί τις νέους εσωκομματικούς τριγμούς. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σακκελαροπούλου είχε επικριθεί έντονα από βουλευτές της ΝΔ και από τα κόμματα εκ δεξιών της για αρκετές της επιλογές, ιδίως για την στάση της στην ισότητα στον γάμο.
Άλλες επιλογές, όπως το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου που «έπαιξε» έντονα τις τελευταίες μέρες δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από το επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς θεωρήθηκε ότι θα είχε υπερβολικά…ισχυρό λόγο για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πλέον, ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα, η οποία θα πάει στον Γιώργο Αμυρά.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό οι αναμενόμενες και ιδιαίτερα αιχμηρές. Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μία καθαρά «κομματική» υποψηφιότητα και κατηγορώντας τον ότι έκλεινε το μάτι στην ακροδεξιά, με αφορμή την στήριξη που αναμένεται να του παράσχει ο αρχηγός των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί δεν επιλέγει εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται πλέον να ανακοινώσει δική του υποψηφιότητα, ενώ επισημαίνει πως αποδεικνύεται ότι οι εκκλήσεις Μητσοτάκη για συναίνεση είναι υποκριτικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά χαρακτήρισαν επίσης «κομματική» την επιλογή του πρωθυπουργού. Ήδη είναι γνωστό ότι θα ψηφίσουν από κοινού την υποψηφιότητα της Λούκα Κατσέλη. Θα έχει ενδιαφέρον αν τα δύο κόμματα θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κοινοβουλευτικές συνεργασίες με αφορμή την κοινή στήριξη στην πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα δηλώσει "παρών" στις ψηφοφορίες για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε συγκεκριμένα:
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
Γι' αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε επίσης ότι δεν θα ψηφίσει τον κ. Τασούλα, δηλώνοντας πώς κάλυπτε ανέκαθεν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί τέλος πως φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής θεωρείται ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στο παρελθόν και εκτιμάται ότι θα είναι υπερκομματικά αποδεκτός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr