Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του σήμερα (20/12) στο Action 24 αναφέρθηκε όσον αφορά το Τουρκοκυπριακό κράτος τονίζοντας: «Κατ' αρχάς να πούμε ότι δεν υπάρχει κράτος Τουρκοκυπρίων, δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, άρα δεν υπάρχει και καμία τέτοια συμφωνία, η οποία να γίνει αποδεκτή. Δεύτερον, και το υπογραμμίζω, έγινε ένα κοινό αίτημα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστρίας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να οριστεί επιτόπιος απεσταλμένος στη Συρία για να προστατευτούν τα κράτη της Ευρώπης συνολικά και να διασφαλιστεί η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί υπάρχουν κοινά σύνορα της Ευρώπης λόγω και της Κύπρου με τη Συρία. Αυτό είναι μια κίνηση, η οποία ουσιαστικά βάζει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό επέλεξαν να κάνουν οι δύο χώρες Ελλάδα και Κύπρος και η Αυστρία, με κοινό ευρωπαϊκό αίτημα και, όπως αντιλαμβάνεστε, η χώρα μας αυτό το οποίο πράττει διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης, είναι να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Άρα, δεν πρόκειται να επιτρέψει η Ελλάδα και καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα μια τέτοια συμφωνία, μια τέτοια κίνηση, η οποία να παραβιάζει καταφανέστατα το Διεθνές Δίκαιο».
Στην συνέχεια ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «επειδή η αξιοπιστία απορρέει από τις πράξεις των τελευταίων ετών, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει μια αποτελεσματική διπλωματία, είναι μια χώρα πολύ πιο ισχυρή και σε διπλωματικό και συνολικά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αυτό μπορώ να σας πω προς το παρόν. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν θα γίνουν και ήδη έχουν γίνει ενέργειες, όπως σας είπα, στοχευμένες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και να πούμε κάτι. Εμείς είμαστε μια χώρα που έχει επικοινωνία με όλον τον αραβικό κόσμο, με την πρεσβεία μας ανοιχτή εκεί, ακόμη και τις ημέρες που υπήρξε μεγαλύτερος κίνδυνος, όλα τα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν και υπήρχε διαρκής επικοινωνία και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών».
Απαντώντας στο ερώτημα με το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Όχι κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα. Γιατί έχουν γραφτεί πολλά fake news περί και διάφορα έχουν ακουστεί. Ότι συμβαίνει μέχρι τώρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η θέση μας, στάση μας θα παραμείνει η ίδια. Είμαστε με τον αμυνόμενο, είμαστε με τη Δημοκρατία, είμαστε με την Ουκρανία και δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας, την οποία ακολουθήσαμε από την πρώτη στιγμή συνεπείς στην ιστορία της χώρας μας, τη δημοκρατική παράδοση που έχει η Ελλάδα. Ήταν μια αυτονόητη θέση. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική στήριξης της Ουκρανίας, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις, δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη, διαφοροποίηση ή τροποποίηση αυτής της συμφωνίας, η οποία επαναβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία που γίνεται μια τέτοια συνάντηση».
Η επιλογή του ονόματος Ντε Γκρες από την τέως βασιλική οικογένεια
Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στο θέμα των ημερών με την αίτηση ιθαγένειας από μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας καθώς και την επιλογή του ονόματος Ντε Γκρες που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, δήλωσε ότι: «Το πολίτευμά μας είναι πολύ ισχυρό, και το αποδεικνύει και αυτή η εξέλιξη, και ξέρει να προστατεύει τον εαυτό του. Και η Δημοκρατία μας και το Πολίτευμά μας. Εφαρμόστηκε ένας νόμος του 1994 χωρίς καμία παρέκκλιση από το κείμενο του νόμου, χωρίς κανέναν αστερίσκο, χωρίς καμία ειδική μεταχείριση για τους ανθρώπους αυτούς. Αποδέχονται το πολίτευμα της χώρας, το πολίτευμα 50 ετών, μια Δημοκρατία, η οποία είναι η πιο σταθερή, η πιο στέρεα στην ιστορία της χώρας μας αυτά τα 50 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, δεν έχουν την οποιαδήποτε διεκδίκηση, για να μπορέσουν δηλαδή να πάρουν την ιθαγένεια, η οποία απορρέει από την προηγούμενη κατάσταση και δήλωσαν ένα επώνυμο σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Εφαρμόστηκε ο νόμος μιας Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, η οποία κέρδισε πολλές μάχες σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, αποδεικνύεται ανθεκτική, αφήνει πίσω της κόντρες και έριδες του παρελθόντος και βγαίνει δικαιωμένη. Και αντί αυτό να το αναγνωρίσουμε, είτε μιλάνε κάποιοι για δεξιά στροφή -δεξιά στροφή επειδή εφαρμόστηκε ένας νόμος του ΠΑΣΟΚ του 1994- κάποιοι άλλοι μιλάνε για υποχώρηση του πολιτεύματος ενώ η οικογένεια αυτή, οι άνθρωποι αυτοί αποδέχτηκαν τους κανόνες αυτού του πολιτεύματος. Μιλάμε νομίζω για άνευ ουσίας, άνευ οποιασδήποτε βάσης αιτιάσεις μόνο και μόνο γιατί κάποιοι θέλουν να πούνε κάτι για να το πουν».
Στην συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε: «η αντιπολίτευση ψάχνει να βρει συνεχώς δράκους σε παραμύθια γιατί δεν μπορεί να έχει θετικό αφήγημα. Προσπαθεί να πιαστεί από πράγματα, τα οποία τα αλλοιώνει και κάνει το μαύρο άσπρο. Προσπαθεί να αλλάξει αυτό το οποίο βλέπουμε όλοι, δηλαδή, κάνει τη μέρα νύχτα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια βάση συζήτηση. Τα κράτη δεν δρουν εκδικητικά, δεν λειτουργούν εκδικητικά. Δημιουργούν κανόνες. Δεν τους δημιούργησε τους κανόνες αυτούς η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενός υπουργείου. Βασικά όχι όλοι, ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενός Υπουργείου ανήκουν σε ένα κόμμα. Εφαρμόζουν οι άνθρωποι τον νόμο. Αυτό έγινε και πάμε παρακάτω».
Ο προυπολογισμός του 2025: 12 μειώσεις φόρων
Μιλώντας για την ψήφιση του πρύπολογισμού ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Έχουμε, λοιπόν, δώδεκα μειώσεις φόρων, δώδεκα κινήσεις που οδηγούν σε αύξηση των εισοδημάτων, στοχευμένες παρεμβάσεις για τους ενστόλους, για τους συνταξιούχους, που ψηφίστηκαν, μάλιστα, χτες, άμεσα δηλαδή, για τους γιατρούς μας με την αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών, για τους αγρότες μόνιμος, πλέον, μηχανισμός επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, για όλους τους πολίτες σχετικά με τις τράπεζες και τις δώδεκα μειώσεις φόρων που έχουμε, οι οποίες αφορούν, η καθεμία ξεχωριστά, και όλες μαζί, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. 'Αρα, το 2025 ξεκινάει με έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει περικοπές, δεν έχει αυξήσεις φόρων. Ποια είναι η μεγάλη συζήτηση η οποία έγινε και ενόψει του Προϋπολογισμού και θα γίνει και τα επόμενα χρόνια; Και εκεί, νομίζω, η αντιπολίτευση θα βρεθεί σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Εμείς τι λέμε; Αυξάνουμε τα έσοδα, τα φορολογικά, από την μείωση της ανεργίας, όχι από την αύξηση των φόρων, από τη μείωση της ανεργίας και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όσο αυξάνουμε τα φορολογικά έσοδα, εφαρμόζουμε όλο και πιο γρήγορα το πρόγραμμά μας, που ναι, έχει φοροαπαλλαγές και έχει την στήριξη της κοινωνίας. Εμείς αυτό λέμε. Θα βγάλουμε περισσότερα χωρίς να φορολογούμε τον κόσμο παραπάνω, δίνοντας, δηλαδή, δουλειές και μειώνοντας την φοροδιαφυγή. Το κενό ΦΠΑ είχε φτάσει στο 29%. Δηλαδή, τα λεφτά που έχανε το κράτος από τον ΦΠΑ. Προσέξτε, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, για να καταλαβαίνουμε λίγο κάποιες πολιτικές πόση αξία έχουν, στην Ευρώπη ο μέσος όρος του κενού ΦΠΑ, δηλαδή των χρημάτων που έχανε ένα κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ, ήταν 7%. Ήταν το μαύρο χρήμα, με λίγα λόγια, έτσι; Για να συνεννοηθούμε. Στην Ελλάδα αυτό είχε φτάσει 29%. Και έχουμε καταφέρει και το έχουμε μειώσει παραπάνω από το μισό. Είναι λίγο πάνω από το 10%. Θέλουμε να πάει πιο κάτω, να πάει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έχει μειωθεί 50%. Αυτά, λοιπόν, τα λεφτά που είναι αποτέλεσμα των pos, των ταμειακών που συνδέονται με τα pos, των ηλεκτρονικών τιμολογίων, τις νέες διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, του συστήματος IRIS, όλα αυτά τα οποία εφαρμόστηκαν, τα παίρνει το κράτος και τα επιστρέφει σε συνταξιούχους για την φαρμακευτική δαπάνη, σε ενστόλους για το επίδομα επικινδυνότητας, δηλαδή 100 ευρώ το μήνα, ένας μισθός τον χρόνο, 1.200 ευρώ τον χρόνο. Τα επιστρέφει στους γιατρούς με τις εφημερίες. Τα επιστρέφει στους πολίτες με μια σειρά από φοροαπαλλαγές. Αρκούν; Όχι, δεν αρκούν, ο κόσμος περνάει ακόμα δύσκολα και πρέπει να πάρει παραπάνω».
Σχετικά με τον τρόπο που οι πολυεθνικές επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Μακάρι να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να ζήσουμε σε μια χώρα, που το σύνολο των πολιτών, το σύνολο των επιχειρήσεων, σέβεται απολύτως τους νόμους. Για αυτό υπάρχουν ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες κάνουν ελέγχους και το 10% περίπου των ελέγχων, έτσι είναι τα στατιστικά στοιχεία, οδηγούν σε πρόστιμα», ενώ συμπλήρωσε: «Να πω κάτι αν μου επιτρέπετε, γιατί ζούμε σε μια χώρα που δημιουργήθηκαν πάρα πολλοί μύθοι. Η μεταπολιτευτική Ελλάδα, με τα πολλά καλά της, ήταν και η περίοδος των πολλών μύθων, των αστικών μύθων. Παράδειγμα, "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", αυτών οι οποίοι κατήργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκτόξευσαν τα κόκκινα δάνεια. Εμείς τα έχουμε μειώσει τα κόκκινα δάνεια από 92 δισ. σε 72 δισ. και από το 52% στο 30%, τα μη εξυπηρετούμενα. Ήταν αυτοί οι οποίοι έλεγαν "θα φορολογήσουμε τον μεγάλο πλούτο. Θα φορολογήσουμε τους μεγάλους για να τα δώσουμε στους μικρούς", οι "Ρομπέν των Δασών του 2015 και της αριστεράς και της κεντροαριστεράς"».
Η απόφαση του ΣτΕ για το ΝΟΚ
Σχετικά με το θέμα της οικοδομής και το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Κοιτάξτε, κατ' αρχάς είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια ή να μην εφαρμόσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή… Ο νόμος είναι του 2012, είχε πάρα πολλές τροποποιήσεις. Για να καταλάβετε, ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης αυτά τα οποία νομοθέτησε δεν είναι προσωπικό με τον κ. Σταθάκη, ήταν απλά τότε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκείνη την περίοδο, ήταν αντίθετα με αυτά τα οποία έλεγε η απόφαση του νόμου. Δυστυχώς υπήρξε η ανάγκη, κατέστη η ανάγκη, παρουσιάστηκε η ανάγκη να γίνουν πάρα πολλές τροπολογίες πάνω σε αυτόν τον νόμο. Ο νόμος δεν μιλάει για τα ακίνητα τα οποία έχουν ξεκινήσει να γίνονται εργασίες ή υπάρχει έστω και μια δήλωση έναρξης εργασιών, αλλά για να μπορέσουμε να κινηθούμε πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο πρέπει να δούμε το σύνολο της απόφασης, καθαρογραμμένη την απόφαση. Εδώ τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε μια σειρά από ρυθμίσεις, συμβατές με την απόφαση του ΣτΕ, ούτως ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες περιπτώσεις που τα πράγματα θα είναι στον αέρα. Είναι κρίσιμα προφανώς τα τοπικά πολεοδομικά… Το ΣτΕ λέει ότι σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια, που εδώ είναι το κρίσιμο, να τρέξουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, δεν δέχεται μια σειρά από εργασίες έξτρα, μπόνους δηλαδή, οι οποίες είχαν νομοθετηθεί, ότι μπορούν να γίνουν… Πρέπει να γίνει μια προσαρμογή. Πρέπει να δούμε την απόφαση και θα πάρει μια σειρά από αποφάσεις, νομοθετικές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα λύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα, χωρίς να είναι αντίθετο, αντίθετες αυτές οι κινήσεις με την απόφαση του ΣτΕ. Είναι μια ισορροπία. Δεν είναι εύκολη η ισορροπία, εγώ δεν λέω ότι είναι εύκολο το θέμα».
Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: «Είναι ένα δύσκολο θέμα και ήταν δύσκολο θέμα και για κάποιους δήμους οι οποίοι αγωνίστηκαν για τη φυσιογνωμία της περιοχής τους. Είναι ένα δύσκολο θέμα και για μια σειρά από μηχανικούς και ανθρώπους οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε μία επένδυση. Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε με τον μεγαλύτερο σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς, με καθαρά νομικούς επιστημονικούς όρους και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσαρμογή στα νέα δεδομένα, για να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός κάποιων συμπολιτών μας. Αυτός είναι ο στόχος. Αλλά, καλύτερα να περιμένουμε το υπουργείο, να δούμε τις αποφάσεις που θα πάρει, έχει κάνει μια σειρά από εξαγγελίες ο κ. Σκυλακάκης, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ μετρημένες και θα περιμένουμε από το υπουργείο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr