Ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στον REAL FM αναφέρθηκε στη συνολικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι παρά τη βελτίωση οικονομικών δεικτών το βιοτικό επίπεδο δεν βελτιώνεται και αντίθετα έχουμε πλέον εργαζόμενους φτωχούς, ενώ όσον αφορά στο επιχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «το ΠΑΣΟΚ ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει μέτρα για τις τράπεζες» τόνισε ότι: «Βάλαμε το θέμα των κερδών των τραπεζών πρώτοι πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση δεν νοιάστηκε. Ο κ. Ανδρουλάκης το έθεσε φέτος στο τέλος Νοεμβρίου. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση μεταφράζονται σε 240 εκατ. με 4,5 δισ. κέρδη που κι αυτή είναι χάδι. Εκτός από την έκτακτη φορολόγηση προτείναμε ένα ταμείο εγγυοδοσίας για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων για τη καινοτομία και την στέγη».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση του Παύλου Πολάκη όσον αφορά τις τράπεζες και αν αφορά προοίμιο γενικότερης σύγκρουσης τονίζοντας: «Έχουμε ξεκαθαρίσει και οι δύο και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλάμε για ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στις τράπεζες. Και έχουμε συμφωνήσει ότι αυτό δεν το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχουν πολλές προτάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι συμφωνούμε για τον παρεμβατικό ρόλο του δημοσίου. Δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν μοντέλα κρατικών τραπεζών στην ΕΕ. Η πρότασή μου δίνει λύση άμεσα και στο σήμερα. Αν χρειαστεί, θα εξετάσουμε κι άλλες προτάσεις. Γιατί το δημόσιο δεν παίζει τον ρόλο του. Έχουμε 9% συμμετοχή του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα. Δεν μπορεί να έχει λόγο ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας στην τιμολογιακή της πολιτική; Διαμορφώνονται επιτόκια με ψαλίδα διπλάσια από την ΕΕ. 3,3% στην Ελλάδα 1,6% στην ΕΕ. Μόνο τα κέρδη προμηθειών είναι 1,6 δισ. τον χρόνο».
Για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ & τη συνεργασία Κεντροαριστεράς
Μιλώντας ο κ. Φάμελλος για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές εκλογές μίλησε για επανεκκίνηση ενώ ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε όρθιος και ήδη έχει εισέλθει σε διαδικασία διεύρυνσης. Δημιουργείται ένα καλό κλίμα και θα πάμε σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο συρρίκνωσης αλλά και αξιοπιστίας. Υπήρχε ένα σχέδιο να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ ψηφίστηκε για αξιωματική αντιπολίτευση, σήμερα δεν είναι».
Όσον αφορά το ερώτημα γιατί καθαιρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και δεν του επιτράπηκε να είναι υποψήφιος τόνισε: «Ήταν μία αρνητική σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κλείσει. Κάναμε πολλές προσπάθειες για να βρεθεί συναινετική λύση, με πρόταση να πάμε σε εκλογή με τον ίδιο πρόεδρο, αρνήθηκε και οδηγηθήκαμε στην μομφή».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την πρόσκληση επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ των απογοητευμένων που έχει απευθύνει τονίζοντας ότι «αφορά όλους τους συντρόφους που έχουν απογοητευτεί και αποχώρησαν, χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν βουλευτές που είναι σε άλλο κόμμα και θα σεβαστούμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί αυτό να δρομολογηθεί με πολλούς τρόπους (και με την επιστροφή της Νέας Αριστεράς)», ενώ για τις κινήσεις συνεργασίας της Κεντροαριστεράς είπε: «Στις εκλογές χρειάζεται ένα ευρύτερο προοδευτικό σχήμα και μία πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης» και εκτίμησε ότι υπάρχει πεδίο προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα με όλο τον προοδευτικό χώρο.
Ακόμα, αναφερόμενος στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και τα σενάρια επιστροφής του και ότι ο ίδιος είναι «μεταβατικός» είπε ότι «70.000 μέλη δεν ψήφισαν μεταβατική ηγεσία. Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει την επανεκκίνηση του κόμματος. Τις άλλες απαντήσεις θα τις δώσει ο ίδιος».
Αναφορικά, με τη διαδικασία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αν μπορεί να υπάρξει ενιαία πρόταση από δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε σχέση και με την εξέλιξη του Χρήστου Ράμμου, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω την πρόταση για τον κ. Ράμμο, σεβόμενος και το πρόσωπο και τον ρόλο του ως επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Πρέπει να υπάρξει συζήτηση στις προοδευτικές δυνάμεις και γενικότερα. Το πρόσωπο που θα προταθεί δεν πρέπει να είναι μονοκομματική επιλογή. Η κυβέρνηση δείχνει να πάει σε μία μονοκομματική επιλογή για λόγους εσωκομματικούς. Γιατί όμως άνοιξε τη συζήτηση η κυβέρνηση; Με ανησυχεί ο τρόπος που το προσεγγίζει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr