Όπως είπε στην ΕΡΤ, στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 213 αγόρια και από αυτά τα 160 είναι παιδιά από την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι «γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια με τα παιδιά από την Αίγυπτο διότι παρουσιάζουν πολύ έντονη παραβατικότητα. Ψάξαμε να βρούμε τον λόγο. Ο λόγος είναι ότι οι διακινητές πηγαίνουν στα φτωχά χωριά της Αιγύπτου.
Πείθουν τους γονείς να τους δώσουν τα παιδιά λέγοντας ότι θα τα πάνε στην Ευρώπη για να εργαστούν, με σκοπό όμως αυτοί να τα βάλουν στο οργανωμένο έγκλημα, τα μεταφέρουν στο Τομπρούκ, όπου τους έχουν σε ένα τεράστιο καμπ όπου τα βασανίζουν. Τους προετοιμάζουν για εξοικείωσή τους με το οργανωμένο έγκλημα. Θέλουν να τα σκληρύνουν».
Η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι υπάρχει εποπτεία στις δομές αλλιώς τα περιστατικά θα ήταν περισσότερα. «Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο άτομα. Θα συλλάβει και τους άλλους δύο χωρίς αμφιβολία. Εμείς με τη βοήθεια της αστυνομίας πηγαίνουμε σε όλες τις δομές με αστυνομικούς από το τμήμα Παιδικής Προστασίας που τους μιλούν και τους λένε ότι όσο έχετε δικαίωμα να μας καταγγέλλετε ότι σας συμβαίνει, άλλο τόσο έχετε υποχρεώσεις έναντι της χώρας που σας φιλοξενεί», υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων.
Σε άλλο σημείο ερωτηθείσα για τους πρόσφυγες από τη Συρία είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι διαφορετικό να επιστρέφει κόσμος από την Τουρκία όπου είναι πάνω από 3 εκατομμύρια, επειδή εγώ πιστεύω ότι κανένας δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, ότι θέλουν να επιστρέψουν, να δουν αν υπάρχει το σπίτι τους στη θέση τους κτλ. Δεν παύει όμως η Συρία να είναι μια απολύτως κατεστραμμένη χώρα, όπου τώρα κάνοντας και την ανάλυση όλοι μαζί ξέρουμε ότι δεν είναι σε θέση, ούτε έχει τις υποδομές, είναι κατεστραμμένες και οι υποδομές της σε νερό. Έχει πέντε εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.
Αυτούς πρέπει να τους ξαναπάει στις εστίες τους.
Έχει 6, 7, 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο πρόσφυγες. Είναι σε θέση η Συρία, άμεσα όπως είναι τώρα, που δεν έχει ούτε μεταβίβαση εξουσίας, που δεν υπάρχει δουλειά να θρέψει άλλα δέκα εκατομμύρια ανθρώπους; Έχουμε κάνει ατύπως ό, τι περίπου κάνουν όλες οι χώρες. Δεν υπάρχει η λέξη “παγώσει” γιατί η Συνθήκη της Γενεύης εξακολουθεί να ισχύει και η Ελλάδα είναι πολύ προσεκτική στην τήρηση των Συνθηκών. Μάλιστα, ακριβώς γιατί στηρίζει την ύπαρξή της στις συνθήκες ως κράτος. Άρα “παγώνω” δεν υπάρχει. Τι υπάρχει; Υπάρχει αναστολή. Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν είχαν κάνει το αίτημά τους είχαν και το καθεστώς του Άσαντ, ότι διώκεται, ότι δεν θέλει να ζει υπό δικτατορικό καθεστώς που διώκει τις ιδέες. Τώρα δεν υπάρχει το καθεστώς. Και η Συνθήκη της Γενεύης λέει ότι την ώρα που εξετάζεις την αίτηση (ασύλου) πρέπει όλα αυτά τα οποία λέγονται να ισχύουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr