Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε την στήριξη του στον Νίκο Χριστοδουλίδη όσον αφορά την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Παράλληλα, τόνισε ότι η αποσταθεροποίηση στην περιοχή επιβάλλει τη στενότερη δυνατή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για την υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, την κινητοποίηση της ΕΕ προκειμένου να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση και τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το κυπριακό.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στα ΜΜΕ και μεταξύ άλλων τόνισε: « Ήταν ουσιαστική πολιτική επιλογή αλλά και υποχρέωση, η πρώτη μου συνάντηση και η πρώτη μου επίσκεψη μετά την ανάληψη της θέσης του Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ήταν στην Κύπρο. Κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα και θεωρώ ότι για μας ήταν υποχρέωση, καθώς κλείνουμε και τα πενήντα χρόνια από το έγκλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Η συζήτηση αφορούσε όλα τα ζητήματα της συνεργασίας και τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία, ουσιαστικός ρόλος, με πρώτα θέματα πάνω από όλα τα θέματα της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά και της επίλυσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα στις συνθήκες, οι οποίες εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι ουσιαστική και να αξιοποιεί και τον ρόλο της Ευρώπης, έτσι ώστε όχι απλά να δίνουμε σημασία, αλλά να έχουμε και αποτελεσματικότητα στη διεθνή συνεργασία, που πρέπει απέναντι στη διεθνή κοινότητα να δώσει λύσεις. Και οι λύσεις, πρώτα απ’ όλα ξεκινούν από την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αλλά θα έλεγα, και σε όλη την υφήλιο, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουμε.
Συζητήσαμε ιδιαίτερα για το θέμα του Κυπριακού και τονίσαμε, από τη μεριά μας, ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επανεπιβεβαιώσαμε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο που έχει προτείνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή στην επανεκκίνηση των συνομιλιών εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, για μια λύση η οποία θα είναι δίκαιη για όλο τον κυπριακό λαό με τα χαρακτηριστικά της διζωνικής και δικοινοτικής λύσης, με μία ιθαγένεια, μία ταυτότητα και συζητήσαμε για το πώς μπορεί αυτό να εξυπηρετηθεί και να επιταχυνθεί. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε και να αποτυπώνονται, αν θέλετε, πληγές στη ζωή, στη δημοκρατία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα βοηθήσουμε και από τη μεριά μας.
Συζητήσαμε για το ότι οι λύσεις μπορούν να προκύψουν και από τον ευρωτουρκικό διάλογο και να υπάρχουν παρεμβάσεις για λύσεις ειρήνης και ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας με όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να συμβάλει και από τη μεριά του στο να προχωρήσουν κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα καθιστούν όχι μόνο μια αξιόπιστη πολιτική συνομιλία, αλλά και μια βελτίωση της ζωής στην περιοχή. Και αυτή η βελτίωση της ζωής στην ευρύτερη περιοχή ξεκινάει από την ειρήνη και την ασφάλεια που είναι πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα που δεν μπορεί να τα υποτιμούμε.
Οι πολίτες περιμένουν λύσεις. Οι κοινωνίες μας περιμένουν λύσεις και μόνο από τον σεβασμό της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ζωής μπορούν να ξεκινήσουν αυτές».
Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύουν στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Left, ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, η τομεάρχισσα Εξωτερικών της Κ.Ο., Ρένα Δούρου, και ο διπλωματικός σύμβουλος, Δημήτρης Παπαγεωργίου. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπως ανέφερε με ανάρτηση του ο Σωκράτης Φάμελλος.
{https://x.com/SFamellos/status/1866068755173826625}