Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του απερχόμενου προέδρου Τζον Μπάιντεν, έκανε προβλέψεις για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και υπό την προεδρία του νεοεκλεγμένου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα με την Τουρκία είναι γείτονες τόσα χρόνια, ενώ μίλησε και για την ελληνική καταγωγή του σε σχέση με το αμερικάνικο όνειρο.
Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στην θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην ζωή του και πρόσθεσε: « Και βλέπω την Ελλάδα να βγαίνει από μια μεγάλη κρίση, όχι μόνο με την οικονομία της σταθεροποιημένη αλλά και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη. Παρέχει, δε, ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για ολοένα και περισσότερους πολίτες της. Αν μου έλεγαν να ξεχωρίσω μία και μοναδική στιγμή, αυτή θα ήταν το άνοιγμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Επενδύσαμε 125 εκατ. δολάρια στο άνοιγμα αυτών των ναυπηγείων. Οι αμερικανικές εταιρείες Onex και Cisco άνοιξαν τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Υπήρχαν περίπου 200 υπάλληλοι με μερική κυρίως απασχόληση, που συντηρούσαν κάνα δυο πλοία ετησίως. Σήμερα, επισκευάζονται περί τα 200 πλοία ετησίως και έχουμε 1.900 εργαζόμενους, αριθμός ο οποίος θα ανέλθει στα 8.300 άτομα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει μόνο οικονομική ευημερία, δεν σημαίνει μόνο 2 δισ. δολάρια σε ΑΕΠ για την Ελλάδα, αλλά σημαίνει κυρίως πως οι άνθρωποι θα μπορούν να βγάλουν το ψωμί τους».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι: «Ως πρέσβης των ΗΠΑ, καταλαβαίνω τι ρόλο έχω εδώ, να υπερασπίζομαι τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήμουν πολύ τυχερός διότι θήτευσα εδώ σε μια εποχή που ο αντιαμερικανισμός έχει ατονήσει σε μεγάλο βαθμό και που οι αξίες, οι αρχές και τα συμφέροντα των ΗΠΑ συμβαδίζουν με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Στην συνέχεια ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σημαντικά υψηλότερες, καθώς εταιρείες όπως οι Amazon Web Services, Microsoft, Google, Μeta, Pfizer, Chubb, προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ προσέθεσε πως η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι καλύτερη από ποτέ άλλοτε μιας και οι ΗΠΑ: «αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι ουσιώδης συνεργάτης παντού και απαραίτητη στη διασφάλιση της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα περήφανος για τις συνεισφορές σε Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό του στρατού των ΗΠΑ στον ελληνικό στρατό και τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό».
Στην συνέχεια, ερωτώμενος αν αυτό θα συνεχιστεί και υπό την προεδρία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Τσούνης απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω ως προς τις επιδιώξεις του προέδρου Τραμπ μα νομίζω πως το παρελθόν είναι αρκετά ακριβής οδηγός. Ο νεοεκλεγείς έχει υπάρξει πρόεδρος επί τέσσερα έτη στο παρελθόν κι όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα οι σχέσεις είχαν ισχυροποιηθεί και βαθύνει κατά την προεδρία Τραμπ. Πιστεύω πως ο πρόεδρος και η ομάδα του και θεωρώ εξαιρετική την επιλογή του Μαρκο Ρούμπιο ως υποψηφίου ΥΠΕΞ διότι κατανοεί πολύ καλά τα της περιοχής, όπως και τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Πιστεύω, λοιπόν, πως οι σχέσεις θα συνεχίσουν να ισχυροποιούνται εις βάθος».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Τζον Μπάιντεν υποστηρίζοντας ότι θέλει πολύ να έρθει στην Ελλάδα και τονίζοντας ότι: «Δεν ξέρω κανέναν με περισσότερη προσωπική ενσυναίσθηση… από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ήταν τιμή μου που με επέλεξε εκείνος για πρέσβη. Είναι φίλος εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένα άτομο που έφτασα να το εκτιμώ και να το νοιάζομαι. Και θεωρώ ότι υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος. Τον είδα την περασμένη Παρασκευή σε δείπνο στον Λευκό Οίκο και μετά τη θητεία του ως Πρόεδρος, ανυπομονεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να περάσει λίγο χρόνο εδώ».
Ελλάδα και Τουρκία είναι χρόνια γείτονες, να λύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά
Στην συνέχεια ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι «Τουρκία και η Ελλάδα ζουν πλάι-πλάι εδώ και χιλιετίες. Θεωρώ επίσης πως καταλαβαίνουν η μία την άλλη καλύτερα από ό,τι εμείς. Προτρέπουμε και τις δύο συμμαχικές μας χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και ειρηνικά», ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζει πως οι δύο χώρες «βρίσκουν κοινό έδαφος».
Σημειώνει δε πως δεν κατανοεί «γιατί ενοχλούνται κάποιοι με την απάντησή μου ότι ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Ποια εναλλακτική υπάρχει; Αυτή είναι η προϋπόθεση κάθε σχέσης. Ο ακρογωνιαίος λίθος της διπλωματίας. Η Άγκυρα και η Αθήνα διαθέτουν εξαιρετικούς διπλωμάτες και τους ενθαρρύνουμε να εργαστούν προς διασφάλιση της ευημερίας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Αυτό είναι το συμφέρον και των δύο χωρών».
Όσον αφορά την ελληνική του καταγωγή και πόσο τον βοήθησε στην κατάκτηση του αμερικάνικου ονείρου αλλά και ως πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, ο κ. Τσούνης τόνισε: «Θεωρώ, όμως, ότι έχοντας μεγαλώσει μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και όντας πάρα πολύ δραστήριος στα πλαίσια αυτής της κοινότητας και έχοντας περάσει τα καλοκαίρια μου στο χωριό, ήξερα κάτι παραπάνω για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και το ελληνικό ήθος. Επομένως, πιστεύω ότι με βοήθησε. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν είναι Ελληνοαμερικανός δεν μπορεί να γίνει επιτυχημένος πρέσβης εδώ. Όμως, μιας και έθεσες μια ερώτηση συγκεκριμένα για εμένα, θεωρώ ότι η καταγωγή μου ήταν απίστευτα χρήσιμη».
Τέλος, αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Έλληνα ππρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε: «Κοιτάξτε, είμαι ευγνώμων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα έλεγα ότι έχουμε μια στενή προσωπική σχέση. Θεωρώ πως αυτό συμβαίνει διότι ο Πρωθυπουργός κατανοεί ότι οι σχέσεις που βασίζονται σε αξίες και αρχές είναι και αυτές που αντέχουν. Δεν έχω δει ποτέ την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δρα συναλλακτικά. Τους έχω δει να δρουν μόνο βάσει αξιών και αρχών. Και αυτό, ξέρετε, αναγνωρίζεται από εμένα και την κυβέρνησή μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr