Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ήταν μια κουβέντα η οποία είχε μεγάλη θεματολογία, όπου «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε σε αρκετά πράγματα, συμφωνήσαμε όμως σε αρκετά ζητήματα», όπως είναι το θέμα του δημογραφικού.
Συμφωνήσαμε ότι στο δημογραφικό πρέπει να υπάρξει μια Εθνική Επιτροπή με διακομματικό χαρακτήρα και θα συμμετέχει και η Αυτοδιοίκηση, γιατί έχουμε και περιφερειακά ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά. Ας είναι η δουλειά του αρμόδιου υπουργείου μια βάση διαλόγου, όμως η άποψή μου είναι ότι αυτή η Επιτροπή πρέπει να έχει λειτουργία όχι μόνο εισηγητική, αλλά και εποπτική. Το πώς λειτουργούν δηλαδή οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνουμε στο δημογραφικό, ώστε να παράξουμε μια πολιτική σε βάθος χρόνου, διότι είναι το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα
Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και στην ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το άρθρο του Συντάγματος που αφορά την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε έτσι, ενώ έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, όπως Τέμπη και υποκλοπές, και σοβαρά περιστατικά που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να παίρνεται μια απόφαση με μια διευρυμένη πλειοψηφία που θα ενισχύει και την αυτονομία της Δικαιοσύνης» όπως ανέφερε, προσθέτοντας:
«Δεν μπορεί να έρχεται ένα κόμμα, να προτείνει ένα πρόσωπο, λέγοντας "αυτός είναι, τον θέλετε;" και μετά τη μία να τα βρίσκει με τον κ. Βελόπουλο, την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη με το ΠΑΣΟΚ. Εγώ έχω μια συγκεκριμένη άποψη την οποία είπα και χθες στον πρωθυπουργό. Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να δούμε σε ποιες αρχές λήγει η θητεία, να γίνεται μια ανοιχτή πρόσκληση βιογραφικών και η αρμόδια Επιτροπή να τα αξιολογεί όλα, επιλέγοντας πάλι με την πλειοψηφία των 3/5 και με ένα διευρυμένο σώμα».
«Χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία για πίεση στις τράπεζες»
Σε ερώτηση για το άρθρο 16, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα αυτό, με την άποψή του να παραμένει ότι στη δεύτερη αναθεωρητική το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει για να υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με πάνω από όλα σεβασμό στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Πέρασε ένας χρόνος. Είδατε εσείς κάποιο μεγάλο ίδρυμα να έχει έρθει στην Ελλάδα και να χτυπάει την πόρτα; Ακούγαμε μεγάλες προτάσεις, διακηρύξεις, προσδοκίες. Ας είμαστε συνετοί κι ας αφήσουμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Το Σύνταγμα είναι μια μεγάλη κουβέντα και θα πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση από τα κόμματα στη Βουλή μακριά από τις επιμέρους κομματικές διαφορές. Κι αυτό διότι η χώρα χρειάζεται μια πιο ποιοτική δημοκρατία».
Απαντώντας στις κυβερνητικές κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ» του «όχι σε όλα», επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ στον προϋπολογισμό διατίθεται να υπερψηφίσει ό,τι είναι θετικό και δημιουργεί συνθήκες για καλύτερη ζωή, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.
«Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια στην προπαγάνδα. Είναι δίκαιο εκατομμύρια ευρώ μερίσματα που δίνουν οι τράπεζες να φορολογούνται με 5% κι ένας ανειδίκευτος εργάτης που πληρώνεται με τον βασικό μισθό να φορολογείται με 9%. Δεν είναι δίκαιο, για αυτό κι εμείς προτείναμε στα μερίσματα άνω πολλών χιλιάδων ευρώ κι όχι 150 χιλιάδων να υπάρχει ένα 10%, για να δίνουν κάτι παραπάνω όπως και με τις τράπεζες. Εμείς είπαμε όχι στην ασυδοσία των τραπεζών. Δεν μπορεί να έχουμε δώσει τόσα δισεκατομμύρια για ανακεφαλοποιήσεις και να έχουμε την πιο μεγάλη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων-επιτοκίου χορηγήσεων. Δεν πρέπει λοιπόν να πάρουμε μια πολιτική πρωτοβουλία να πιέσουμε τις τράπεζες;»
«Εκτιμώ ιδιαιτέρως τον κ. Ράμμο, όπως και την κα. Σακελλαροπούλου»
Ερωτηθείς για το ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν έγινε κάποια συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας το ως «πρόωρη συζήτηση που περιφρονεί τη σημερινή ΠτΔ και τη διαδικασία, ενώ είπε πως όταν έρθει η ώρα, το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί με σοβαρότητα και ευπρέπεια.
«Εκτιμώ ιδιαιτέρως τον κύριο Ράμμο για τη στάση του σε μια νοσηρή υπόθεση παρακρατικού περιεχομένου. Άντεξε, αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις για να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια. Τον εκτιμώ απεριόριστα. Εκτιμώ και την κυρία Σακελλαροπούλου. Όλα πρέπει να γίνονται στον καιρό τους.
Η προεδρική εκλογή δεν είναι για μικροπολιτικά παιχνίδια ή για εσωκομματικές διευθετήσεις. Παγίως η επιλογή του ΠτΔ γίνεται από πρόσωπο που αφορά τον απέναντι χώρο από την κυβέρνηση. Περιμένω να τελειώσει ο προϋπολογισμός για να αναδείξουμε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις και όταν θα έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr