«Οι συναντήσεις μας είναι πολύ συχνές. Οι δύο χώρες ακολουθούν έναν κοινό βηματισμό» δήλωσε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Κοινός μας στόχος να ενισχύσουμε τις στενές μας σχέσεις», επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο θέμα της υγείας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις συμπράξεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι «οι χώρες μας έχουν αντιμετωπίσει κλιματικές κρίσεις με αμοιβαία συνδρομή. Στα ζητήματα της ενέργειας το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου είναι στρατηγικής σημασίας».
Μιλώντας για την εκεχειρία στον Λίβανο τόνισε ότι είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει και μια αντίστοιχη εκεχειρία και στη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό έκανε λόγο για «ενδείξεις προόδου» τονίζοντας ότι είναι ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο τα δίκαια της διαιρεμένης Κύπρου.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων» είπε μεταξύ άλλων λέγοντας ότι η βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει αυτόματα και αλλαγή της στάσης του.
«Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η βελτίωση του κλίματος συνεπάγεται αυτόματα και τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας. Όμως ακλόνητοι παραμένουμε κι εμείς. Σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας.
Όποιος είναι ισχυρός και διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι ευρωπαϊκές σχέσεις της Άγκυρας εξετάζονται πλέον μέσα από το πρίσμα των σχέσεων της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχουμε πετύχει, Ελλάδα και Κύπρος, δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διαμορφώνουν αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων, τα οποία η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει, μεταξύ αυτών και η αλλαγή της στάσης της στο Κυπριακό. Υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών, μετά μακρά περίοδο ακινησίας με στόχο συμφωνία, με βάση πάντα τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξετάζεται μέσα από το ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Τέλος, χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη και παραγωγική τη σημερινή σύνοδο», αναφερόμενος στη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr