Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφέρθηκε στη βία κατά των γυναικών τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αιώνιο πρόβλημα, προσθέτοντας πως ευτυχώς, οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν αποφασίσει να το καταπολεμήσουν αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το 2019 που ήρθα στο υπουργείο δεν υπήρχε καμία δομή γύρω από αυτό το θέμα, καμία υπηρεσία δεν ασχολούνταν με το θέμα και υπήρχαν 3500 περιστατικά τότε, το 2019. Σήμερα που μιλάμε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δυσάρεστα και ευχάριστα. Με ποια έννοια, ότι σήμερα έχουμε 18.400 περιστατικά, δηλαδή έξι φορές πάνω, το δυσάρεστο είναι ότι αποκαλύπτεται ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και από την άλλη πλευρά είναι ευχάριστο γιατί άρχισαν και μιλάνε οι γυναίκες. Ανοίγουν στόματα, ανοίγουν πόρτες που ήταν παλιά κλειστές. Και έχουμε σήμερα 19.000 δράστες και φέτος μέχρι στιγμής το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος έχουμε 11.300 συλλήψεις. Πέρυσι ήταν 5.600, δηλαδή ήταν οι μισές ακριβώς. Αυτό σημαίνει αύξηση πολύ μεγάλη της δραστηριότητας της αστυνομίας που οφείλεται στην αύξηση των καταγγελιών. Τα θύματα φέτος, τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα είναι 21.000 γυναίκες, ενώ πέρυσι ήταν 11.000. Εννοώ τα καταγγελλόμενα, πάντα. Άρα λοιπόν, υπάρχει μια πρόοδος. Υπάρχει μια εξέλιξη θετική, ευχάριστη, με την έννοια ότι έχουν συλληφθεί διπλάσιοι δράστες σε σχέση με πέρυσι. Και αν πάμε πιο πίσω, δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμα πολύ χειρότερα».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει δημιουργήσει 65 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλους τους νομούς της χώρας με εκπαιδευμένους αστυνομικούς, με επικεφαλής αξιωματικό, που ανά πάσα στιγμή απαντούν σε κλήσεις, καταγγελίες γυναικών, παιδιών κλπ., ενώ συνέχισε αναφέροντας: «Δεύτερον, έχουμε εφαρμόσει το Panic Button που μπορούν με ένα κουμπί που πατάει η γυναίκα και μπορεί με γεωεντοπισμό GPS που έχει αυτό, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας βρίσκεται το θύμα, αμέσως καταγγέλλει το περιστατικό και σε λίγα λεπτά καταφθάνει η αστυνομία. Τρίτον, υπάρχουν σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη υπάρχει ένας χώρος ασφαλής, δεν είναι γνωστός, είναι απόρρητος, τον ξέρει μόνο η αστυνομία που μπορεί να φιλοξενήσει για λίγες ώρες ένα θύμα, μια γυναίκα, τα παιδιά της που ενδεχομένως χρειάζεται να καταφύγουν εκεί μέχρι να ηρεμήσει το περιστατικό, μέχρι να συλληφθεί ο δράστης».
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στο ποια ειδική εκπαίδευση έχει ένας αστυνομικός που ασχολείται με περιστατικά βίας κατά γυναικών, τονίζοντας: «Έχει ειδική εκπαίδευση και σε ό, τι αφορά τα προανακριτικά του καθήκοντα, δηλαδή τη γνώση της νομοθεσίας, των σχετικών διατάξεων που υπάρχει. Έχει εκπαιδευτεί σε σχέση με τη διαχείριση, με την ψυχολογική διαχείριση της γυναίκας, την ενθάρρυνσή της να καταγγείλει, να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού και της γυναίκας. Και βεβαίως από κει και πέρα έχει την εκπαίδευση ώστε να συντάξει μια δικογραφία τόσο καλή που θα οδηγήσει στη σύλληψη του δράστη και βέβαια έχει την εκπαίδευση να κινήσει τις υπόλοιπες δυνάμεις της αστυνομίας με τρόπο τέτοιο ούτως ώστε να βρεθεί και να συλληφθεί ο δράστης, να του αφαιρέσει το όπλο, αν έχει όπλο νόμιμο ή παράνομο. Όλες αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγη ώρα, έτσι ώστε και το θύμα να σωθεί, η ζωή του, αλλά ταυτόχρονα και ο δράστης να συλληφθεί και μια καλή δικογραφία να γίνει προκειμένου το επόμενο διάστημα, την επόμενη μέρα ο δράστης να οδηγηθεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Και βεβαίως ο κάθε αστυνομικός, το κάθε γραφείο ενδοοικογενειακής βίας έχει ένα πρωτόκολλο μπροστά του, το οποίο είναι αναρτημένο ακριβώς πίσω από τη θέση την οποία έχει. Και έχει ακριβώς δύο πράγματα, το πρωτόκολλο διαχείρισης του περιστατικού, το οποίο είναι το ευαγγέλιό του και το πρωτόκολλο των δικαιωμάτων του θύματος, το οποίο το γνωστοποιεί στο θύμα».
Ως ιδιαίτερα σημαντικό ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και το ψυχολογικό κομμάτι που καλείται να διαχειριστεί η γυναίκα που έχει υποστεί βία, τονίζοντας ότι αυτό το αναλαμβάνουν άλλοι ειδικότεροι. Πρόκειται για κοινωνικό ζήτημα, εξήγησε, που σημαίνει «ότι υπάρχουν δομές ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, είτε σε δημοτικό επίπεδο, σε επίπεδο περιφέρειας, όπου παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη, όπως επίσης υπάρχουν δομές από την κοινωνία των πολιτών ή κρατικές δομές για τη φιλοξενία μιας γυναίκας αν χρειαστεί για περισσότερες μέρες, όπου υποστηρίζεται ψυχολογικά η ίδια και βεβαίως και τα παιδιά της, αν χρειάζεται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr