Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «περπατάμε συνεχώς πάνω σε κινούμενη άμμο», καθώς το θέμα είναι «πολυπαραγοντικό και εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τους νέους πολέμους και κάθε λογής αγριότητες, την κλιματική αλλαγή, τη συμπεριφορά των διακινητών, την ύπαρξη ή μη αλληλεγγύης από όλες τις χώρες». Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα, «ως χώρα πρώτης υποδοχής και ως ανάχωμα πρώτης γραμμής, έχει εδώ και χρόνια εξελιχθεί σε ένα είδος “εργαστηρίου”, όπου για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνισή τους όλες οι νέες προκλήσεις και απειλές». Αναφορικά με την ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα, επεσήμανε ότι «μετά από απίστευτες καθυστερήσεις, έχουμε πλέον το ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ωστόσο είναι ελλιπές, διότι δεν περιλαμβάνει το κρίσιμο κεφάλαιο των επιστροφών». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι τεράστιο το κόστος από τις ενέργειες κατάργησης της Συνθήκης του Σένγκεν, μιλώντας για επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, στον τουρισμό και στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
Natalie Boucly, αναπλ. Γενική Επίτροπος Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)
Στη σημασία της συνεχούς και αδιατάρακτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη στη Γάζα, αναφέρθηκε η Natalie Boucly, αναπλ. Γενική Επίτροπος Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η οποία περιέγραψε τον ρόλο της υπηρεσίας στην περιοχή. Μιλώντας για τις επιπτώσεις του πολέμου, τόνισε ότι περισσότεροι από 43.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στους 13 μήνες του πολέμου. Τουλάχιστον 228 σχολεία στη Γάζα έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, το 90% του πληθυσμού έχει μετατοπιστεί και πάνω από 2,2 εκατ. άνθρωποι δεν διαβιούν σε ασφαλείς ζώνες. Η ίδια ζήτησε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να πάρει πίσω την απόφαση για την απαγόρευση της UNRWA στην περιοχή ως ενέργεια η οποία απειλεί την επιβίωση εκατομμυρίων Παλαιστινίων.
Νικόλαος Ίσαρης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
Καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επεσήμανε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Νικόλαος Ίσαρης, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, αφενός στις περιοχές όπου καταγράφονται συγκρούσεις και αφετέρου σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον κ. Ίσαρη, η διαχείριση του προβλήματος, με βάση τον μεγάλο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, παραμένει βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, παρατήρησε, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία η οποία διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα. «Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα επιλυθεί, διότι πάντοτε υπήρχε μετανάστευση και πάντοτε θα υπάρχει. Είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να τη διαχειριστούμε, και αυτό σημαίνει ολοκληρωτική προσέγγιση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Ίσαρης.
Ευγένιος Ευγενίου, Πρόεδρος, Invest Cyprus
Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τις διαδικασίες fast track για την τοποθέτηση κεφαλαίων στην Κύπρο, υπογράμμισε -μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία- ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου. Όπως είπε, το 2023 η Κύπρος πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση (129%) στην Ε.Ε. ως προς τις ξένες άμεσες επενδύσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ δημιουργώντας 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τους τομείς που έχουν τα χαρακτηριστικά game changer στην κυπριακή οικονομία, όπως η ναυτιλία αλλά και το ICT, υπό την επισήμανση ότι η Κύπρος φιλοξενεί σήμερα περισσότερες από 800 τεχνολογικές εταιρείες. «Ζητούμενο είναι επενδυτές οι οποίοι θα μένουν στην Κύπρο, θα μεγαλώνουν τις επιχειρήσεις τους εδώ και θα λειτουργούν ως πρεσβευτές στις χώρες τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ευγενίου.
Bothaina Al-Ansari, Διευθύνουσα Σύμβουλος, QG Commercial Mediation, Κατάρ
«Σταθερό οικονομικό περιβάλλον που διασφαλίζει σταθερό νόμισμα (1 USD = 3,64 QAR), κίνητρα για ξένες επενδύσεις και φοροαπαλλαγές, στρατηγική τοποθεσία, εστίαση στη βιωσιμότητα, αυξανόμενος πληθυσμός και πλούτος». Είναι μέρος της απάντησης που έδωσε η Bothaina Al-Ansari, Διευθύνουσα Σύμβουλος, QG Commercial Mediation, Κατάρ, στο ερώτημα γιατί να επιλέξει κανείς το Κατάρ ως επενδυτικό προορισμό. Η ίδια παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Κατάρ πετυχαίνει ανάπτυξη 2,7% το 2024 και κατά κεφαλήν ΑΕΠ 12.500 δολάρια, «ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως». Αναφέρθηκε επίσης σε επενδυτικό πρόγραμμα σε υποδομές άνω των 220 δισ. δολαρίων έως το 2030. Η ίδια έκανε λόγο για ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία του Κατάρ, λέγοντας ότι οι γυναίκες κατέχουν «το 30% των ηγετικών θέσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις» αλλά και «το 30% των επιχειρήσεων».
Sunil Kapoor, Διευθυντής και Εταίρος, OL Shipping Group
«Η παγκόσμια πίεση για μείωση των εκπομπών άνθρακα μεταμορφώνει τη ναυτιλιακή βιομηχανία με πρωτοφανή ρυθμό. Αυτή η στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας και βιώσιμες τεχνολογίες αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο», παρατήρησε ο Sunil Kapoor, Διευθυντής και Εταίρος, OL Shipping Group. Όπως είπε, «με τη στρατηγική της θέση και τη βαθιά ριζωμένη θαλάσσια τεχνογνωσία της, η Κύπρος μπορεί να πρωτοστατήσει στην πράσινη ναυτιλία, υιοθετώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές ναυτιλίας. Επιπλέον, «οι επενδύσεις σε πράσινα λιμάνια, εναλλακτικά καύσιμα και βιώσιμες θαλάσσιες τεχνολογίες μπορούν να τοποθετήσουν την Κύπρο ως παγκόσμιο ηγέτη στη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα». Ταυτόχρονα, «καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού εξελίσσονται σε πιο τοπικά δίκτυα, η Κύπρος είναι απόλυτα έτοιμη να αναδειχθεί ως βασικός περιφερειακός κόμβος εφοδιαστικής. Οι στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές, συνδεσιμότητα και περιφερειακή συνεργασία μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας τις γειτονικές αγορές και ενισχύοντας τη σημασία της».
Alain Daou, Πρύτανης, Σχολή Επιχειρήσεων, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού – Mediterraneo
«Η Κύπρος ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Για τη δέσμευσή της στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την οποία εκτιμούμε ιδιαίτερα. Για τη θέση της στην Ευρώπη. Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Και για την παρουσία μιας δυναμικής αγοράς φοιτητών, με αύξηση 80% μόνο την τελευταία δεκαετία», επεσήμανε ο Alain Daou, Πρύτανης, Σχολή Επιχειρήσεων, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού – Mediterraneo, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόρφωσης στην ΕΕ - με 57,1%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι γύρω στο 40%. «Πριν από 6 μήνες ιδρύσαμε το AUB Mediterraneo Innovation Center στην Πάφο, στο οποίο υποστηρίζουμε ήδη 3 λιβανέζικες νεοφυείς επιχειρήσεις για να επεκταθούν στην Κύπρο και την Ευρώπη. Αυτή την εβδομάδα, 2 από αυτές επιλέχθηκαν από τη λίστα ‘Forbes 30 under 30’», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Daou.
Νικόδημος Δαμιανού, Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου
Στις επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται σε υποδομές στην περιοχή, όπως κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια, σε συνεργασία με χώρες όπως η Ελλάδα και το Ισράηλ, αναφέρθηκε ο Νικόδημος Δαμιανού, Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου. Μίλησε επίσης για την προσπάθεια της Κύπρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που πέτυχε συνδεσιμότητα 5G στο 100% του πληθυσμού - τώρα προχωράμε με πιλοτική άδεια mmWave και αναπτύσσουμε συνδεσιμότητα οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας για το 100% του πληθυσμού έως το τέλος του 2025», υπογράμμισε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας ότι «η τεχνολογία ανθεί, φτάνοντας πλέον το 13%+ του ΑΕΠ ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας τα τελευταία 5 χρόνια, με γνώμονα τη δημιουργία δυναμικής από μια αναπτυσσόμενη κοινότητα τεχνολογικών πολυεθνικών».