Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στο κεντρικό θέμα της Διάσκεψης και επισήμανε ότι «οι αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να επιταχυνθούν».
Παραδέχθηκε βέβαια ότι αυτές οι σύνοδοι έχουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο φιλόδοξων στόχων που δεν εκπληρώνονται.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στη Μεσόγειο και επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να προσφέρει περισσότερη συνεργασία και χρηματοδότηση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να θωρακιστούν.
Για την Ελλάδα είπε έχουμε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των αλλαγών λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε, ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πλημμύρες στην Ισπανία.
«Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».
ΗΠΑ, Ελλάδα και Τραμπ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, ωστόσο και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και στην πρόσφατη συνομιλία του με τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «φιλική συνομιλία» προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο».
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και περιμένω αυτή η συνεργασία να συνειχστεί» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του να πράξει το ίδιο και η Ευρώπη συνολικά.
Παράλληλα, βέβαια επισήμανε πως η Ευρώπη «πρέπει να εργαστεί για την στρατηγική της αυτονομία ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική».
Ερωτηθείς, τέλος, για τις προσδοκίες του από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το κλίμα είπε «ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγει από τη συμφωνία του Παρισιού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr