Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να καταδειχθεί πώς οι δύο αυτοί διακριτοί τομείς συνδέονται αναπόσπαστα μεταξύ τους. Πώς οι δύο τομείς πρέπει να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής και βιώσιμης εθνικής πολιτιστικής πολιτικής.
«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη, «απασχολούνται στον Πολιτισμό σχεδόν 200.000 άνθρωποι, το 3% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας. Για κάθε 1 ευρώ επένδυσης στον κλάδο του Πολιτισμού, επιστρέφουν στην εθνική οικονομία 3,44 ευρώ και για κάθε 1 εκ. ευρώ που επενδύεται στον Πολιτισμό δημιουργούνται 48,78 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης. Η καθοριστική συμβολή του Πολιτισμού στον εθνικό πλούτο, και αυτοτελώς, αλλά και μέσω της συνέργειας και της αλληλεπίδρασής του με τους λοιπούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη».
«Κύριο εργαλείο μας», είπε η Λίνα Μενδώνη, «αποτελεί η "Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας", που καταρτίσαμε για καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας. Είναι ο οδικός χάρτης μας για την αναγέννηση και ανάδειξη του Πολιτισμού ως στρατηγικού αναπτυξιακού πόρου και ως σημαντικού παράγοντα κοινωνικής συνοχής και προόδου. Περιλαμβάνει μικρά και μεγάλα έργα και δράσεις μείζονος συνδυαστικής αξίας, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για το σύνολο της Επικράτειας. Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με εθνικούς πόρους, υλοποιεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 825 έργα, συνολικού προϋπολογισμού, άνω των 1,2 δις ευρώ. Τα έργα αυτά καλύπτουν όλο το εύρος της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, προωθώντας ουσιαστικά την ισόρροπη και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη. Τα έργα αυτά λειτουργούν ως καταλύτες για την τοπική οικονομική δραστηριότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη».
Τί περιλαμβάνουν; Τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων πολιτιστικών υποδομών, τη στήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, την ενίσχυση της δημιουργικής βιομηχανίας, καθώς επίσης τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενσωματώνουν: Τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μέσων, ενισχύοντας την προβολή και την προσβασιμότητα του πολιτιστικού κεφαλαίου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Όσον αφορά στην πολιτιστική διπλωματία, η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι «αποτελεί έναν ακόμη κρίσιμο πυλώνα της στρατηγικής του Υπουργείου Πολιτισμού προβάλλοντας διεθνώς την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, δημιουργώντας συνδέσεις και συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι εργαλείο που προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο, δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας και διευκολύνει τον τουρισμό και τις επενδύσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Διευρύνει την εμβέλεια των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών, ενισχύει την εξωστρέφεια των δημιουργικών βιομηχανιών, ενισχύει την επιρροή, την εικόνα και το κύρος της Ελλάδας διεθνώς».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr