«Μέχρι να μιλήσουν τα επιτελεία, δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Υπάρχει μια τάση που μένει να επιβεβαιωθεί από τους αναλυτές. Ήταν μία οριακή διαδικασία που είχαν πει οι αναλυτές και όλα ήταν πιθανά. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ που είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα είναι μια “άλλη” χώρα. Είναι μία πολύ πιο ισχυρή χώρα που έχει ήδη καταφέρει και έχει διανύσει πολλά παραπάνω βήματα από άλλες χώρες γειτονικές, γιατί δεν ετεροκαθορίζεται η πολιτική αμυντικής θωράκισης. Η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα που “μετράει” και στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χάρτη», είπε αρχικά στο Mega.
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχω απαντήσει και εγώ το έχει πει και ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν καθορίζει, δεν ετεροκαθορίζει τις σχέσεις της με άλλες χώρες, με τρίτη χώρα. Μέσα από τον δρόμο του διαλόγου έχουμε πετύχει σημαντικά πράγματα. Παράλληλα, έχουμε καταγράψει επιτυχίες σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. Ούτε ένα αποτέλεσμα μπορεί να σημαίνει κάτι επειδή υπήρχαν σχέσεις στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός έχει σχέσεις και με τα δύο κόμματα. Αυτό επιτάσσει μία συνεπή διπλωματική πολιτική. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον χειροκρότησαν και τα δύο μέρη του Κογκρέσου. Κατάφερε να δυναμώσει την Ελλάδα και θέσεις της χώρας μας να ταυτίζονται με θέσεις της Δύσης».
«Καμία υποχώρηση στα εθνικά μας ζητήματα»
Για την συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν, τα ελληνοτούρκικα, και για το πιθανό «άνοιγμα» του Τραμπ στην Τουρκία, σημείωσε: «Όπως έχουν τονίσει ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ, η Ελλάδα δεν καθορίζει και δεν ετεροκαθορίζει τις σχέσεις της με άλλες χώρες και με μία τρίτη χώρα. Με την Τουρκία έχουμε επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου ο οποίος είναι δρόμος καμίας υποχώρησης. Έχουμε καταφέρει πολλές επιτυχίες σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει ριζωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να ενδυναμώσει την θέση της Ελλάδας. Όταν ακούγαμε διάφορα σχόλια του Ερντογάν για τη Χαμάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Η στήριξη μας στην Ουκρανία δεν είναι απόφαση μόνο πολιτικής είναι απόφαση δημοκρατίας και στήριξης των στοιχειωδών κανόνων του κράτους δικαίου. Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, και το πρόγραμμα του νέου προέδρου. Όλα όσα λέγονται πχ για το ΝΑΤΟ και τη στάση του Τραμπ, είναι υποθέσεις. Αν δεν τα δούμε στην πράξη δεν έχουν καμία αξία, και είναι επικίνδυνο να παίρνουμε θέση πάνω σε αυτά. Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι είναι ένα πολύ ισχυρό ομοσπονδιακό κράτος το οποίο δεν αλλάζει εξωτερική πολιτική από την μία μέρα στην άλλη. Σίγουρα τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά υπάρχει μια διαχρονικότητα σε κάποιες αποφάσεις. Έχουμε πολλά ανοιχτά ζητήματα στον κόσμο και καταστάσεις πρωτοφανείς».
«Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, αρχίζει να “σηκώνει κεφάλι” σε πολλά ζητήματα. Έχουμε καταφέρει σημαντικές επιτυχίες», συνέχισε.
«Δεν υπάρχουν σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ»
Όσον αφορά τα εσωτερικά της χώρας, αλλά και της ΝΔ, ξεκαθάρισε: «Δεν θα βάλουμε ποτέ στο τραπέζι ζητήματα κόκκινων γραμμών και ζητήματα κυριαρχίας»
«Κανείς δεν ποινικοποιεί καμία κριτική. Το ίδιο πράγμα λέμε με τον κ. Καραμανλή. Η ΝΔ είναι ενωμένη, είναι μια κυβέρνηση δεύτερης 4ετίας, που έχει την στήριξη της ΚΟ, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Σε μια ατζέντα που είναι κρίσιμη για την παράταξή μας, περάσαμε σκοπέλους όπως πχ το μεταναστευτικό. Όσο προχωράμε μπροστά, με τις όποιες διαφωνίες που υπάρχουν, και που διαχρονικά υπήρχαν, τονίζουμε ότι η Ελλάδα έχει «ψηλώσει». Δεν θα βάλουμε ποτέ στο τραπέζι ζητήματα κόκκινων γραμμών, ζητήματα κυριαρχίας. Μπορούμε να πάμε ενωμένοι παρακάτω. Δεν τίθεται θέμα διχαστικής λογικής από την πλευρά της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.
«Δεν υπάρχουν σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr