Αναφερόμενος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Τσουκαλάς απάντησε ότι «προφανώς κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε σενάριο είτε εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ είτε η Κάμαλα Χάρις. Εμείς θέλουμε μια δημοκρατική Αμερική για να υπάρχει και μια ενίσχυση της δημοκρατικής Δύσης. Και προφανώς έχει φανεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική με μια λογική περισσότερο παζαριού παρά σεβασμού των διεθνών κανόνων και κυρίως βλέπουμε ότι πολλοί αναθεωρητές ηγέτες, όπως είναι ο ΤαγίπΕρντογάν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και άλλοι, είναι πιο θετικοί στο να βγει ο κ.Τραμπ. Αυτό προφανώς μας προβληματίζει. Εμείς θεωρούμε ότι μια εκλογή της κυρίας Χάρις θα είναι πιο ευνοϊκή προφανώς για την χώρα, για τα εθνικά θέματα».
«Παράλληλα, ο κ. Τραμπ έχει πει ότι αν εκλεγεί, θα αλλάξει η στάση της Αμερικής σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του πώς θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα ή πώς θα επιταχυνθεί η δημιουργία ευρωστρατού που την έχει θέσει έγκαιρα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είναι μια συμμαχική χώρα με την οποία θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.
Σχετικά με την επίσκεψη Ράμα στη Θεσσαλονίκη και τις αναφορές του για την Βόρεια Ήπειρο, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε: «Είχαμε μια νέα επικοινωνιακή παράσταση του κ. Ράμα στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν αφενός προσβλητική για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας της Βορείου Ηπείρου και της χώρας μας και αφετέρου δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ αρνητική εξέλιξη, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Και, βέβαια, είδαμε μια διαρροή κύκλων του υπουργείου, δεν είδαμε σχετική ανακοίνωση να θέτει πρακτικά τα εν λόγω θέματα. Τα θέτει ο κ. Πλεύρης, όπως ακούσαμε εδώ στο τηλεοπτικό μας πάνελ. Η κυβέρνηση επίσημα δεν τα έθεσε», τονίζοντας ότι «θα θέλαμε μια πιο σαφή καταδίκη» και όχι «κάποιες διαρροές».
«Κι εμείς συμφωνούμε, προφανώς, ότι πρέπει ο δρόμος ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περνάει μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας, των περιουσιών αυτών των ανθρώπων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων», σημείωσε.
«Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Φιντάν, εμείς έχουμε πει ότι είμαστε με την εθνική γραμμή. Ποια είναι η εθνική γραμμή; Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι τα μόνα που συζητάμε. Δεν βρίσκω τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Έχουν γίνει 64 διερευνητικές επαφές τα προηγούμενα χρόνια. Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα. Συνεχίζει η Τουρκία να θέτει θέματα και όσον αφορά την ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ και όσον αφορά το τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο εμείς έχουμε καταδικάσει. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το έδαφος για κάτι καλύτερο. Μακάρι η Τουρκία να πει ότι συμφωνεί σε συνυποσχετικό για την Χάγη για τη μια και μοναδική μας διαφορά. Αν τώρα, όμως, ανοίξουν θέματα όπως είναι τα τουρκικά θεωρήματα περί “γκρίζων ζωνών”’, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα, προφανώς εκεί θεωρούμε ότι είναι κόκκινες γραμμές. Εκτιμούμε ότι αυτή είναι και η εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης , πιστεύουμε πως πρέπει να επιμείνει σε αυτό και να μην υπάρχει κάποια άλλη ατζέντα ,να προχωρήσουμε σε αυτά τα πλαίσια», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr