Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Πιερρακάκης και ζητώντας του να τοποθετηθεί πάνω στο περιστατικό με τα ποτά μπόμπες σε κλαμπ της λεωφόρου Βουλιαγμένης που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να καταλήξουν στο νοσοκομείο ανέφερε: «Δυστυχώς το σχολείο δεν γνωρίζει αυτό που γίνεται, διότι η διαμεσολάβηση γίνεται μεταξύ των ιδιοκτητών και του 15μελούς. Παροτρύνω τους γονείς, αν μαθαίνουν πως γίνεται κάτι τέτοιο, να απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές», ενώ εξήγησε ότι ως προς τις ευθύνες ότι: «το σχολείο ρυθμίζει τα θέματα μέσα στο σχολείο. Είμαστε σε συνεργασία όλοι φορείς. Όλα τα θέματα, όπως αυτά της βίας, θέλουν συνεργασία και συντονισμό των φορέων».
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο που σχεδιάζεται για τις σχολικές εκδρομές τονίζοντας: «φτιάχνουμε πλαίσιο για τις εκδρομές. Το πλαίσιο για τη σχολική λειτουργία αγκαλιάστηκε από τη σχολική κοινότητα. Πολύ σύντομα θα υπάρχει νέο πλαίσιο για τις εκδρομές, κι έκανε λόγο για εργαλεία που θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς».
Για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας ακόμα και μέσα στα σχολεία ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε «κυρίως από γονείς. Κάποια περιστατικά τα χειρίζεται το σχολείο, αν είναι πιο «πάνω» το περιστατικό, τότε πάει πιο πάνω, στην Περιφέρεια».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πιερρακάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών κτιρίων του υπουργείου αναφέροντας: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα, κρινόμαστε στο αν τα αναγνωρίζουμε και στο πόσο γρήγορα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ένα από αυτά είναι τα προβλήματα με τα σχολικά κτήρια. Τυπικά η ευθύνη για τα σχολικά κτήρια ανήκει στους Δήμους, όμως κι εμείς σαν Κράτος, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Για αυτό και ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για το πρόγραμμα ανακαίνισης των σχολικών κτηρίων Μαριέττα Γιαννάκου, με προϋπολογισμό 250.000 εκατομμύρια. Θα έχουμε και ιδιώτες δωρητές, έχουμε έναν δωρητή που θα φτιάξει όλη την Γκράβα.Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια».
Μιλώντας για τις φοιτητικές εστίες σημείωσε ότι: «ο αριθμός των κλινών το 2019 ήταν γύρω στις 9.000 κλίνες. Τώρα τις διπλασιάζουμε, γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση σε φοιτητικές εστίες. Δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα διαχείρισης στα πανεπιστήμια. Αυτό προέβλεπε το νομοσχέδιο για την παιδεία: περισσότερα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» προσθέτοντας ότι ο διπλασιασμός των κλινών θα γίνει το 2027- 2028.
Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζονται τα πανεπιστήμια από τον αριθμό των αιώνιων φοιτητών, εξήγησε ότι, «ο αριθμός των φοιτητών επιδρά στην αξιολόγηση των ΑΕΙ στις διεθνείς κατατάξεις. Αλλά, δίνεται και το λάθος μήνυμα. Είναι θέμα το οποίο συμβολίζει μία κουλτούρα. Τα πανεπιστήμιά μας δεν πρέπει να εκπέμπουν χαλαρότητα, αλλά δυναμισμό».
Όσο για τον αριθμό των «αιώνιων» είπε πως, «η πρώτη αίσθηση είναι ότι, μιλάμε για 300.000 φοιτητές, σε σύνολο διπλάσιων. Θα δούμε τον αριθμό στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς».
Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για το πρόγραμμα με τις επιπλέον σχολικές δραστηριότητες στη σχολική κοινότητα, δηλώνοντας ότι: «οι μαθητές θα παίρνουν ένα χαρτί της προσφοράς τους και των δυνατοτήτων τους, για τις επιπλέον δραστηριότητες στη σχολική κοινότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη δεντροφύτευση και την αιμοδοσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr