Στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η «Νίκη» και οι Σπαρτιάτες. Με τη συγκεκριμένη απόφαση αυξάνονται τα μερίδια συμμετοχής της Ελλάδας από 2,48 δις SDR σε 3,64 δις SDR (ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα) και μειώνονται οι νέες διευθετήσεις δανεισμού από 1,68 δις SDR σε 1,40 δις SDR.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας είπε ότι «σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κυρώνεται με το εν λόγω σχέδιο νόμου, αλλά και σύμφωνα με την προβλεπόμενη μεταγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού, τα μέλη που πρέπει να δηλώσουν τη συναίνεσή τους και για την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής τους και για τη μείωση του ύψους των νέων πιστωτικών διευθετήσεων που τους αντιστοιχεί έως τις 15 Νοεμβρίου του 2024, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, δηλαδή, η παροχή έγγραφης συναίνεσης για την αύξηση της ποσόστωσης τους από πλήθος μελών που διαθέτουν συνολικά τουλάχιστον το 85% των συνολικών μεριδίων συμμετοχής και για τη μείωση νέων πιστωτικών διευθετήσεων από πλήθος συμμετεχόντων σε αυτές που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% του ύψους των συνολικών πιστωτικών ρυθμίσεων».
Η αύξηση των συνολικών ποσοστώσεων του Δ.Ν.Τ. συνδέεται και με τη δυνατότητα του Ταμείου να συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στις πιο αδύναμες χώρες, ρόλος που ενισχύθηκε έτι περαιτέρω στα χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων που χτύπησαν κυρίως τις ευάλωτες χώρες, είπε, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τον ρόλο αυτό του Ταμείου, γεγονός που αποδεικνύεται και από την παροχή πόρων από τη χώρα μας στο Poverty Reduction and Growth Trust, μέσω του οποίου το Δ.Ν.Τ. παρέχει χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος».
Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ενισχύεται η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο Διεθνή Οικονομικό Οργανισμό ο οποίος αποτελεί το δανειστή έσχατης ανάγκης σε περιπτώσεις σοβαρών δημοσιονομικών ανισορροπιών ή ανισορροπιών στο ισοζύγιο πληρωμών τους, σημείωσε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή της χώρας στην αύξηση των Μεριδίων Συμμετοχής με την παράλληλη μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού, θα συμβάλει στην ικανότητα του Ταμείου να ανταποκρίνεται στις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες αναδυόμενων οικονομιών οι οποίες αντιμετωπίζουν εξαιρετικές προκλήσεις αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους τους, τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών τους εντός ενός πλαισίου οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις».
Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Ασημίνα Σκόνδρα δήλωσε ότι το κόμμα της ψηφίζει την κύρωση της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η προσχώρηση της Ελλάδας στην παρούσα συμφωνία, γιατί όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν ενσωματώσει ή σχεδιάζουν την ενσωμάτωση της υπό κύρωση απόφασης. Επίσης με την υπό κύρωση απόφαση η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις των οργάνων του ΔΝΤ και το ΔΝΤ ενισχύεται με μόνιμους πόρους οι οποίοι βασίζονται στα μερίδια συμμετοχής των χωρών μελών του και παύει να στηρίζεται μόνο σε προσωρινούς πόρους και ενδυναμώνεται έτσι η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του. Η κ. Σκόνδρα υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της κάθε χώρας στην αύξηση των μεριδίων συμμετοχής με την παράλληλη μείωση των νέων διευθετήσεων δανεισμού, συμβάλλει στην ικανότητα του ΔΝΤ να ανταποκρίνεται στις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες αναδυόμενων οικονομιών. Όπως εξάλλου τόνισε το κέρδος για την Ελλάδα αποτιμάται στα κέρδη από τους τόκους και έχει θετικό συμβολισμό γιατί αυξάνει το κύρος της και η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι αποτελεί ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr