«Να συνεργαστούν, δηλαδή για να δέχονται πίσω τους πολίτες τους των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, όπως πρέπει να γίνεται. Μόνη της, η Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν. Η Ευρώπη, όμως, που έχει αυτήn την οικονομική ισχύ και τη δυνατότητα κυρώσεων σε περίπτωση μη συνεργασίας, μπορεί», προσέθεσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι σύμφωνος με τους κόμβους επιστροφών σε τρίτες χώρες, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε κάθε ιδέα που είναι εφαρμόσιμη, που δεν ακούγεται απλώς ωραία χωρίς να έχει αποτέλεσμα.
«Να δούμε πώς θα λειτουργήσει το θέμα της Αλβανίας, διότι δεν είναι βέβαιον ότι θα λειτουργήσει, αλλά δεν είμαι καταρχήν αντίθετος. Άλλωστε, να θυμηθούμε ότι η ίδια η κοινή δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας έχει μέσα της το πρόπλασμα της εξωχώριας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, δηλαδή της επιστροφής των αιτούντων από τα νησιά του Αιγαίου πίσω στην Τουρκία, όπου θα εξετάζονται. Άλλο αν η Τουρκία τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζει αυτό το κομμάτι. Δεν τηρείται με ευθύνη της Τουρκίας και είναι κάτι το οποίο το λέμε. Το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπα και εγώ, πάρα πολλές φορές, παρ’ όλο που υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία σήμερα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό επιχειρησιακά σε επίπεδο λιμενικών, για παράδειγμα. Δεν δέχεται η Τουρκία αυτές τις επιστροφές, οι οποίες ακόμα και αν ήταν πολύ λίγες, θα λειτουργούσαν πολλαπλασιαστικά αποτρεπτικά», συμπλήρωσε.
«Το ζήτημα, όμως, είναι τι κάνεις με αυτούς που ήδη έχουν έρθει εδώ και που δεν μπορείς να τους επιστρέψεις πίσω, αν η χώρα από όπου προέρχονται δεν συνεργαστεί. Εκτός αν κάποιος προτείνει να τους βάλουμε σε ένα αεροπλάνο και να τους πετάμε με αλεξίπτωτα. Είτε τους δώσεις άσυλο είτε δεν τους δώσεις. Είτε τους ταΐσεις είτε δεν τους ταΐσεις, το πρόβλημα είναι ότι είναι εδώ», τόνισε.
«Υπάρχουν αυτοί οι υπερπατριώτες, οι οποίοι διακινούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο, 1.000 μίλια μόνο στα ανατολικά, αν προσθέσετε και το νότιο. Λοιπόν, στη θάλασσα, προτεραιοποιείται η ανθρώπινη ζωή και προτεραιοποιείται η ανθρώπινη ζωή για λόγους εθνικού συμφέροντος, πέραν των αξιών της ελληνικής κοινωνίας, πέραν του γεγονότος ότι καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί νεκρούς, καμία ευρωπαϊκή κοινωνία, ούτε η Ουγγαρία, μπορεί να δεχθεί νεκρούς με ευθύνη της. Και το εθνικό συμφέρον το επιβάλλει. Διότι η εικόνα μιας Ελλάδας, η οποία με δικιά της ευθύνη έχει νεκρούς στο Αιγαίο, είναι μία εικόνα καταστροφική για την διπλωματική μας προσπάθεια στο Κογκρέσο.
Πάρτε το Κογκρέσο. Αφήστε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο πολλές φορές μιλάει, μιλάει, μιλάει και δεν δρα. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια σήμερα, στο Κογκρέσο, με τα F-35, και μας παρακολουθούν οι αντίπαλοί μας. Έχουν drones στον αέρα και κινηματογραφούν τα πάντα. Άρα, δεν υπάρχουν τα εύκολα, τα λόγια τα μεγάλα. Καταρχάς, ξεκινάνε από μια λάθος βάση, αν μου επιτρέπετε να το πούμε και αυτό. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταναστευτική έξαρση. Ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί. Είναι μια αλήθεια την οποία όλοι κρύβουν και δεν τη λένε. Ότι δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί έχουν φύγει. Ότι έχουμε λιγότερους μετανάστες σήμερα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Ότι αν κυκλοφορήσετε στο κέντρο της Αθήνας θα δείτε ξένους, αλλά δεν θα δείτε περισσότερους από όσους είχαμε πριν από δέκα χρόνια. Η μεταφορά εικόνων από τη Στοκχόλμη ή το Βερολίνο ή τη Βιέννη, «ό,τι γίνεται εκεί γίνεται και εδώ» είναι λάθος. Η Ελλάδα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Έχει πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, που έρχονται στα νησιά κυρίως δια θαλάσσης και χρειαζόμαστε και ευρωπαϊκή στήριξη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έχει, όμως, πρόβλημα και με το γεγονός ότι δεν έχει νόμιμη μετανάστευση ή τουλάχιστον αυτή που χρειάζεται. Και το είπε και αυτό ο Πρωθυπουργός» είπε, κλείνοντας, ο βουλευτής της ΝΔ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr